Celstraffen geëist tegen Delftenaren na geweld tegen hulpverleners met Oud&Nieuw


Het was goed mis, afgelopen jaarwisseling op de hoek van de Van Kinschotstraat en de Willem Hooftstraat in Delft. Er brandde een groot vuur op straat en toen de brandweer kwam om te blussen, werd deze bekogeld met zwaar vuurwerk. Ook de gearriveerde politie werd bekogeld, beledigd en geslagen. De officier van justitie eiste afgelopen maandag celstraffen tegen de twee verdachten.

Het gaat om een 21-jarige man die vijftien maanden cel tegen zich hoorde eisen, en een 30-jarige man met mogelijk vier maanden celstraf. Zij zouden ervoor hebben gezorgd dat het flink uit de hand liep tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht. De brandweer probeerde vanaf enkele meters een vuur te blussen, maar er werden cobra’s (illegaal knalvuurwerk) in het vuur en in hun richting gegooid. Het gevolg: vuurballen en donderende explosies, waarbij resten van meubels en koelkasten uit het vuur opspatten. Het was een wonder dat daarbij geen gewonden vielen, aldus de officier van justitie.

Agent mishandeld
Toen de politie erbij kwam, schold de 30-jarige Delftenaar -die ook al het vuurwerk aan het gooien was naar de hulpverleners- hen uit en gooide hij een blikje bier naar de agenten. Toen die hem daarop wilden aanhouden, verzette hij zich met geweld. Hij greep een agent bij de keel en sloeg hem in het gezicht.

Spullen voor goed doel op het vuur
Ook een 21-jarige Delftenaar werd aangehouden. Volgens de brandweer jutte hij de boel op en had hij meermalen zwaar vuurwerk gegooid, zowel in hun richting als in het vuur. Ook sleepte hij meubels en witgoed uit de kelderboxen en gooide die op het vuur. Die spullen waren ook niet van hem maar stonden daar opgeslagen om aan een goed doel gedoneerd te worden.

Bij doorzoeking van de woning van de 21-jarige man vond de politie een verboden valmes, hennep en dealers attributen. De man gooide ook snel iets het raam uit. Na zoeken bleek het te gaan om een doorgeladen vuurwapen.

Poging zware mishandeling
De officier van justitie vond voor beide mannen het medeplegen van poging zware mishandeling bewezen. Zij benadrukte afgelopen maandag op de zitting dat de slachtoffers brandweermensen waren die uitrukten ‘omwille van de veiligheid van anderen’. Ook legde ze uit dat geweld rond Oud & Nieuw en zeker tegen hulpverleners extra zwaar bestraft wordt. De uitspraak is op 26 april.