Budget van 55.000 euro om nieuwe burgemeester te zoeken

Er is een zogeheten ‘vertrouwenscommissie’ samengesteld die het voortouw moet nemen in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Deze commissie, bestaande uit gemeenteraadsleden, heeft budget nodig voor de taak een vervanger voor Marja van Bijsterveldt te vinden. Voorstel is hier 55.000 euro voor vrij te maken.
Burgemeester Van Bijsterveldt met de ambtsketen die volgend jaar om een anders nek zal hangen

Het samenstellen van deze vertrouwenscommissie is een normaal onderdeel van het proces van het vinden van een nieuwe burgemeester. Dat deze commissie budget krijgt is ook niet uniek. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat de leden van zo’n vertrouwenscommissie een vergoeding krijgen voor hun werkzaamheden. Deze bedraagt 153,33 euro per maand. Daarnaast gaat er geld naar ‘externe begeleiding', locaties voor vergaderingen en reiskosten.  

Commissieleden 
De vertrouwenscommissie bestaat uit gemeenteraadsleden, één uit iedere partij in de gemeenteraad. Voorzitter van de commissie is SP-fractieleider Joost van der Sluis. Plaatsvervangend voorzitter is Sophie Wentink, de fractievoorzitter van studentenpartij STIP. De overige leden zijn:  
  • Minke van Velzen (D66) 
  • Rinske Wessels (GroenLinks) 
  • Bram Stoop (Hart voor Delft) 
  • Miranda Voogt (VVD) 
  • Leon Hombergen (PvdA) 
  • Frank Visser (CDA) 
  • Liedewei Timmermans (Onafhankelijk Delft) 
  • Mirte Van der Vlist-Golverdingen (ChristenUnie) 
  • Jorrit Treffers (Volt) 
Buiten het aanstellen van deze raadsleden, wordt voorgesteld om wethouder Joëlle Gooijer een ‘adviserende rol’ te geven in de vertrouwenscommissie.  

Profielschets 
Eerste taak van deze commissie is het opstellen van een ‘profielschets’. Dat is een tekst waarin staat wat men zoekt in een nieuwe burgemeester. Dit kan gezien worden als de basis voor een vacature. De bedoeling is dat de commissie die profielschets niet op eigen houtje opstelt. Er komt een online vragenlijst, waarin Delftenaren hun voorkeuren aan kunnen geven. Ook is het mogelijk hierover een brief te sturen naar de vertrouwenscommissie.  

De uiteindelijke profielschets zal tijdens een extra vergadering van de gemeenteraad overhandigd worden aan de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland. Dit zal naar verwachting plaatsvinden op 20 februari 2025. Een paar dagen later, op 24 februari 2025, moet er een officiële vacature verschijnen voor burgemeester van Delft. Deze vacature zal drie weken openstaan voor reacties.  

Koninklijk besluit 
De Commissaris van de Koning en de vertrouwenscommissie gaan daarna in gesprek met kandidaten. Op basis hiervan komt er een aanbeveling naar de gemeenteraad. Deze zal naar verwachting op 5 juni, tijdens een besloten vergadering, een keuze maken voor of tegen de aanbevolen kandidaat-burgemeester. Als er dan ja wordt gezegd, wordt deze kandidaat voorgelegd bij de ministerraad. Met goedkeuring van de ministers, zet vervolgens ook de koning zijn handtekening onder het besluit. En aan het eind van de rit moet de nieuwe burgemeester geïnstalleerd worden tijdens een vergadering van de gemeenteraad, op 4 september 2025.