Bloeit er ook in Delft iets op tussen GroenLinks en de PvdA?

‘We moeten samen een vuist maken’, zegt wethouder van Vliet in Delft Centraal. Leon Hombergen, fractievoorzitter van de Delftse PvdA, stemt hiermee in: 'De samenwerking maakt veel energie los’. Deze Delftse politici reageren positief op de plannen van hun respectievelijke moederpartijen om samen te werken. Kunnen we zo'n samenwerking ook lokaal verwachten?

Met Frans Timmermans op het schild gehesen gaan GroenLinks en PvdA gezamenlijk ten strijde in Den Haag. De landelijke politici laten de lokalen zelf besluiten in hoeverre zij ook gaan samenwerken. Of we in Delft bij volgende gemeenteraadsverkiezingen een gezamenlijke kieslijst kunnen verwachten is nog niet duidelijk. Hombergen zegt hierover: ‘We zijn met elkaar aan het praten, leren elkaar beter kennen’.

Landelijk kan iets leren van lokaal
Onderlinge samenwerking is volgens Van Vliet echter niets nieuws: 'Zolang GroenLinks bestaat, werken wij al samen met de PvdA’. Hombergen valt zijn collega bij: ‘We hebben altijd goed samengewerkt. We hebben ook veel gezamenlijke punten’. Gezamenlijk opereren is volgens deze gemeentepolitici in feite veel normaler op lokaal niveau. ‘We werken al jaren samen in coalities en in het verleden met lijstverbindingen', zegt Hombergen. Van Vliet is het hiermee eens: ‘Het zou goed zijn als er landelijk wordt samengewerkt als op lokaal niveau’.

‘Er zijn niet veel breekpunten', vult Hombergen aan. Ook Van Vliet kan niet meteen iets bedenken: ‘Er zijn voornamelijk accentverschillen’. Van Vliet denkt dus niet dat er iets zal veranderen aan de inhoudelijke punten van deze partijen als gevolg van eventuele verdere samenwerking. 

Fusie?
Aangezien de partijen zo dicht bij elkaar liggen is het verleidelijk te denken dat er een fusie op komst is. Daar willen Hombergen en Van Vliet echter ver van weg blijven. ‘We zijn aparte verenigingen en gaan niet zomaar samen’, zegt Van Vliet. Hombergen is het op dit punt weer eens met zijn collega: ‘We gaan gewoon met onze eigen jassen en eigen flyers de straat op, we blijven als partij herkenbaar en benaderbaar’.

Leon Hombergen en Frank van Vliet bij Delft Centraal