‘Biodiversiteitstour’ gaat langs wadi, nieuwe plantensoorten en oude boerderij

Op het voorplein van de faculteit Bouwkunde wordt er hard gewerkt aan het nieuwe Stadsklimaatbos van de TU Delft. De TU Delft onderzoekt hoe je meer biodiversiteit kunt creëren in de stad. Omroep Delft verslaggever Tom Richmond wandelde 19 juni mee met de ‘biodiversiteitstour'.

In Het stadsklimaatbos staat onder meer een boomwadi. Rosa de Wolf, promovendus TU Delft werklandschappen van de toekomst, zegt: ‘’Een wadi is een soort rivierbed dat opdroogt. Soms is het nat als het heel heftig regent en soms staat het ook helemaal droog’’.  

Ook doet de TU Delft onderzoek naar planten en voornamelijk die vanuit het zuiden. Nico Tillie, hoofd van het Urban Ecology Design TU Delft zegt daarover: ‘’Het klimaat verandert en het wordt steeds droger, met uitzondering van dit jaar. Hoe doen de plantensoorten uit het zuiden het in Nederland, met de temperaturen die we hier verwachten? En wat is de relatie met de insecten, de vogels, het bodemleven. Hoe reageren die op nieuwe soorten?’’.  

Boerderij 
Onderdeel van de tour is ook een boerderij aan de Rotterdamse weg. De boerderij is ruim 400 jaar oud. Nadat de laatste boer was overleden kwam het gebouw in verval. Uiteindelijk heeft de TU het aangekocht en gerestaureerd. Maar wat zijn nu de plannen voor deze oude plek? René Hoonhout, groen beheerder en teamleider TU Delft: ‘’De TU weet nog niet precies wat ze ermee gaan doen, maar ik zie wel hele mooie mogelijkheden. Het lijkt mij heel erg leuk als zo’n prachtige plek ten goede komt aan de gehele TU-community’’.