Bezoekers met geheugenproblemen voelen zich er thuis, maar toch moet het Odensehuis mogelijk stoppen

De ontmoetingsplaats voor mensen met beginnende geheugenproblemen blijft nog in augustus open, maar moet daarna sluiten als er niet meer geld van de gemeente Delft bijkomt. Vier jaar geleden begon het initiatief in Delft en inmiddels is er een vaste groep bezoekers. Voor hen zou de sluiting een aderlating zijn: 'Dan blijven ze langer met problemen rondlopen en voelen ze zich geïsoleerd.'

Veel steden in Nederland hebben een Odensehuis. In Delft startte coördinator Anita van der Drift er vier jaar geleden één. Inmiddels wordt de huiskamer aan de Fuutlaan jaarlijks ruim 1300 keer bezocht.

De bezoekers zeggen veel te hebben aan het Odensehuis, waar spelletjes zijn en kan worden gepraat:

Volgens coördinator Anita kan de stichting maatwerk leveren omdat ze niet zijn verbonden aan een zorginstelling: 'Mensen zijn eigen mensen en staan met elkaar in contact. En als iemand een probleem heeft dan kijken we wat we daaraan kunnen doen'.

De zorgen over de financiën begonnen de afgelopen maanden toen het Odensehuis van de gemeente Delft geen duidelijk antwoord kreeg over een nieuwe subsidie. Lokale partij Hart voor Delft stelde vragen in de gemeenteraad naar aanleiding van de zorgen, waarna er een gesprek kwam met verantwoordelijk wethouder Joëlle Gooijer.

Wachten op gemeente
De gemeente laat nu in een reactie weten het belang van het Odensehuis in te zien en op zoek te gaan naar mogelijke financiering. Maar tot de gemeente daar meer duidelijkheid over geeft blijft de situatie onzeker. Anita snap ondertussen niet waarom ze niet gelijk een nieuwe subsidie hebben gekregen: 'Als zij vinden dat wij goed werk leveren dan moeten we kijken hoe we verder gaan. En daar hangt het toch een beetje op. Ik weet niet wat de reden van de gemeente is om daar niet gelijk ja of nee op te zeggen.'