Betere verkeersregels nodig voor een veilige Schoemakerplantage

De Wissingstraat ligt tussen de Schoemakerstraat en de A13 in. Foto: Marcel Koelewijn

Bewoners van de Wissingstraat in de wijk Wippolder zijn de verkeersproblemen voor hun deur zat. Wat eigenlijk een woonerf met een autoluwe straat zou moeten worden, is nu een racebaan, waar bezorgdiensten haastig door de straat schieten. ‘’Er was een man die hier juist ging wonen zodat zijn kinderen veilig buiten kunnen spelen. Dat kan nu volgens hem niet meer’’, aldus Marcel Koelewijn van Hart voor Delft.

Er wordt nogal verschillend gedacht over het karakter van de Wissingstraat. Is er bij het ontwerp van de bouw van deze wijk nu een autovrije of autoluwe straat ingepland? Wethouder Huijsmans moet hierover meer duidelijkheid brengen, en daarom heeft Hart voor Delft schriftelijke vragen gesteld.

Buurtbewoners vroegen maanden geleden al een keer aandacht bij de gemeente voor de verkeerssituatie in hun buurt, maar zonder duidelijk resultaat. Na een nieuwe oproep ging Koelewijn, samen met HvD-collega Coby de Koning, op bezoek bij één van de bewoners in de straat.


Koelewijn vertelt over zijn bezoek bij ene meneer Lemonakis. ‘’Hij heeft hier toentertijd een woning gekocht toen het nog gebouwd moest worden. Deze wilde hij graag, omdat er in de folder stond dat het een autoluwe straat zou worden. Hij dacht: ‘Mooi, dan kunnen mijn kinderen hier ongestoord spelen.' Maar dat kan nu niet meer.’’

Later sprak Koelewijn met meer bewoners. ‘’Het werd duidelijk dat de overlast van hardrijders geldt voor de bezorgdiensten. Er wordt hard gereden omdat het een kaarsrechte straat is, dus de verleiding om het gas in te trappen is groot’’, vertelt hij. ‘’Bezorgbussen racen erdoorheen. Ze hebben haast omdat ze allemaal pakketjes moeten bezorgen.’’

Bijkomend probleem daarbij is volgens hem dat er geen snelheidsbeperkende maatregelen zijn genomen, omdat de Wissingstraat in eerste instantie was bestemd als autoluwe straat. ‘’Dit levert gevaar op voor spelende kinderen. Het is wachten op het eerste ongeluk’’, aldus Koelewijn.

Geen last van parkeergarage
Eerder werd ook gesproken over overlast door buurtbewoners, maar dit blijkt niet te kloppen. De auto’s die uit de parkeergarage aan de Van Tijenstraat om de hoek komen, zouden overlast veroorzaken doordat ze de Wissingstraat om de wijk uit te rijden. Nu blijkt dat deze autorijders niet de oorzaak van de verkeersoverlast. Koelewijn: ‘’Wel is dit, door de wethouder, als argument gebruikt om geen snelheidsbeperkende maatregelen te willen nemen.’’

De bewoners trokken in juni al aan de bel en stuurden een burgerbrief naar de gemeente. ‘’Helaas heeft Hart voor Delft deze brief, net als de overige fracties, niet geagendeerd’’, schrijft de partij op hun site. ‘’De bewoner(s) hebben toen wel contact gehad met wethouder Huijsmans en via de mail met de burgemeester. Daarnaast hebben ook ambtenaren de situatie gezien. Er zijn een paar kleine aanpassingen gedaan, waaronder een beschermbeugel om de lantarenpalen heen. Helaas is dit niet voldoende.’’ Plantenspiegels worden kapot gereden en bewoners voelen zich genoodzaakt om hun kinderen binnen te houden om ongelukken te voorkomen.

Schriftelijke vragen
Na een tweede oproep van de bewoners, zijn de partijleden van Hart voor Delft naar de Wissingstraat gegaan om de situatie met eigen ogen te zien. De fractie heeft daarop begin deze maand schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Huijsmans. ‘’Wij vragen haar hierin om het probleem zo snel mogelijk op te lossen zodat kinderen veilig op hun woonerf kunnen spelen.’’ De fractie vraagt zich verder af waarom de wethouder, als groot voorstander van groen en speelruimte in de woonstraten, na het ontvangen van de burgerbrief dit probleem niet direct heeft aangepakt.

Koelewijn laat weten dat hij met de buurtbewoners heeft afgesproken de beantwoording van de wethouder (Huijsmans) af te wachten en daarna opnieuw contact met elkaar te hebben.