Amalia van Solms. Ambitie met allure

Museum Prinsenhof Delft richt met de tentoonstelling ‘Amalia. Ambitie met allure’ de schijnwerpers op Amalia van Solms [1602-1675]. Een vrouw die strategisch en vol ambitie haar rol op het internationale toneel opeist. Zij was van grote invloed op de geschiedenis van de Republiek en het Huis van Oranje. De tentoonstelling loopt van 16 september van dit jaar tot en met 8 januari 2023

Haar huwelijk met stadhouder Frederik Hendrik van Oranje maakt Amalia in één klap de belangrijkste vrouw van de Republiek. Zij heeft een voor die tijd unieke positie als vrouw met macht en politieke invloed. Maar wie is deze vrouw die het Huis Oranje-Nassau tot grote hoogte brengt? In de tentoonstelling staat Amalia voor het eerst in de schijnwerper. Unieke persoonlijke objecten en kenmerkende portretten vertellen haar enerverende levensverhaal aan de hand van zeven A’s die haar persoonlijkheid, ambitie en strategie illustreren: Avontuurlijk, Aanwezig, Aanzien, Autoritair, Assertief, Atypisch en Aanhouder. Naast belangrijke stukken uit de eigen collectie van Museum Prinsenhof Delft wordt de tentoonstelling uitgebreid met bruiklenen uit binnen- en buitenland, waaronder objecten uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag, Rijksmuseum in Amsterdam, het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en de Gemäldegalerie in Berlijn.

Bijzondere achthoekige portretten
Amalia weet als geen ander de kracht van beeld te benutten om invloed te krijgen. In de vele portretten, kunstwerken en objecten die ze laat maken, gebruikt ze symbolische verwijzingen naar succes, leiderschap, liefde en schoonheid in haar voordeel. Ze maakt weloverwogen keuzes over het beeld dat van haar naar buiten wordt gebracht, en dat in een tijd fotografie en social media nog niet bestonden. In de tentoonstelling komen voor het eerst twee bijzondere achthoekige portretten van Amalia samen (Gemäldegalerie Berlijn en Koninklijke Verzamelingen Den Haag). Ruim 10 portretten tonen Amalia van jonge gravin tot staatsvrouw met allure.

Unieke persoonlijke objecten

De tentoonstelling laat voor het allereerst Amalia’s rijkgedecoreerde kabinet uit het Rijksmuseum naast de bijbehorende doos uit de collectie van Schloss Fasanerie zien, beiden gemaakt door meubelmaker Wilhelm de Rots. De spectaculaire en symbolische decoraties maken deze bezittingen van Amalia zeer persoonlijk en nodigen uit tot eindeloos kijken. Ook heel persoonlijk zijn haar met zilver gedecoreerde bijbel en het rouwmedaillon met een portret van Frederik Hendrik. Het kabinet, doos en medaillon dragen het HAVO monogram (Hendrik en Amalia van Oranje). Amalia laat dit ontwerpen om de positie van de Oranjes te consolideren en beschermen. De monogrammen met kroontjes en de oranjetakken symboliseren de afkomst, status en toekomst van de Oranjedynastie.

Feestelijk openingsweekend
In het openingsweekend van 16 t/m 18 september organiseert Museum Prinsenhof Delft een gevarieerd en interactief programma. Op zaterdag 17 september nemen verschillende medewerkers van Museum Prinsenhof Delft de bezoeker mee op een persoonlijke museumtour. Ook kan de bezoeker die middag genieten van een heerlijke 17de eeuwse food experience. Op zondagmiddag 18 september geeft conservator Julia van Marissing een lezing over Amalia van Solms met aansluitend

Vanitasportret van Amalia, Gerard van Honthorst, 1650, Olieverf op paneel, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Kabinet van Amalia, Willem de Rots, 1652-1657, Eikenhout, schildpadschild en ivoor, Rijksmuseum