Actie om iconische molen van Delft weer te laten draaien

Er loopt een inzamelingsactie om Molen de Roos uit Delft weer te laten draaien. Sinds oktober staat de iconische molen stil, omdat er kleine scheurtjes in de stalen roeden werden ontdekt. Omdat die volledig vervangen moeten worden is de stichting achter de molen een inzamelingsactie gestart.

De schade aan de roeden (de balken waar de wieken aan bevestigd zijn) werd afgelopen oktober per toeval ontdekt. De voorzitter van het bestuur van de molen, Jil Ligterink, spreekt van een geluk dat de schade is gezien. 'Want je moet er niet aan denken dat er iets afbreekt en midden in Delft op een tram terecht komt.'

De korenmolen aan de Phoenixstraat is vanwege de hoogte één van de beeldbepalende gebouwen van Delft. Hij is ruim 250 jaar geleden gebouwd en is de enige overgebleven molen van de stad.

Inzamelingsactie
Ondanks dat het om kleine scheurtjes gaat moeten de stalen roeden in zijn geheel vervangen worden. De vereniging die eigenaar is van de molen zegt de kosten van 15.000 euro niet zelf te kunnen betalen en is daarom een inzamelingsactie gestart. Inmiddels is de helft van het bedrag al opgehaald.

Jil hoopt dat de roeden van de molen vervangen zijn en weer draaien voor de molendagen in mei. Om die deadline te kunnen halen heeft hij al opdracht moeten geven voor het werk. 'Dat maakt de druk wel extra groot, maar anders zouden we het niet kunnen halen', zegt hij. 'Maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken.'