Acht Delftenaren per week slachtoffer inbraak

De politie in Delft ziet het aantal inbraken weer stijgen. In coronatijd lag het aantal inbraken in Delft ver onder de honderd per jaar. Nu stijgen de wekelijkse cijfers weer richting het niveau van vóór de coronacrisis. Dat betekent dat gemiddeld acht Delftenaren per week slachtoffer zijn van een inbraak.

De politie blijft er daarom op hameren dat iedereen kan helpen om inbraken te voorkomen. “We horen na een inbraak vaak genoeg van bewoners zelf dat ze ‘een beetje dom’ waren geweest”, zegt John Scheele van de politie Delft. De politieman kan de stijging wel verklaren: “Tijdens de corona werkten veel mensen thuis. Nu het drukker wordt op kantoor, gaan de cijfers omhoog. Inbrekers zijn vaak overdag actief, als er niemand thuis is”.

Een inbreker heeft maar 30 seconden nodig

Een open raam. Een open deur. Of even de deur achter je dichttrekken, maar niet het nachtslot erop doen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden hoe het niet moet. Scheele: “Een insluiping is zo gebeurd, meer dan dertig seconden heeft een inbreker niet nodig. Studenten laten toch regelmatig de deur gewoon open, al doen ze maar een boodschapje bij de supermarkt of omdat een vriendje eraan komt. Het is dan net de Efteling: iedereen kan naar binnen. Dus al ben je maar even weg: doe de deur dicht én op slot.

Thuis moet veilig zijn
Een inbraak heeft heel veel impact op de slachtoffers. Politieman Scheele kan het daarom niet genoeg benadrukken. “Als jij nooit slachtoffer bent geweest van een inbraak, weet je niet wat die ander meemaakt. Je bent dan bijvoorbeeld niet alleen je laptop kwijt, maar misschien ook die muismat die je van je vader hebt gehad. Je kan jaren last hebben van een inbraak. Het doet wat met je als je bedenkt dat een vreemde in je eigen huis is geweest en door je spullen heeft gesnuffeld. Thuis moet een plek zijn waar je je veilig voelt.”

Zorg dat het op orde is
De politieman waarschuwt: “Beveilig je huis zo goed mogelijk, als het kan. Wie nalatig is, wordt ervoor gestraft. Het kost wat en ik weet: we hebben allemaal crisis in onze portemonnee, maar het levert ook iets op. En ik schaam me eigenlijk als politieagent om het te zeggen, maar ik zeg het toch: als jij de boel op orde hebt, gaat de dief naar je buren. Laatst hadden we een inbraakmelding waarbij criminelen bij drie woningen probeerden in te breken. Bij de eerste woning slaagden ze er niet om binnen te komen, want daar was alles op orde. Bij die andere woningen lukte de inbraak wel. Een beter voorbeeld kan ik niet geven.”

Meer weten? Op de website van de politie vindt u meer tips om woninginbraken te voorkomen

John Scheele (links) in gesprek met bewoners over inbraakpreventie. Foto - Erwin Dijkgraaf