Aannemer gevonden voor ontwikkeling Warmtenet Delft

De ontwikkeling van het Warmtenet Delft in Voorhof en Buitenhof lijkt steeds dichterbij te komen. Er is onlangs een contract gesloten tussen NetVerder en aannemer Visser & Smit Hanab Pipelines & Industry. Het plan kan dus op relatief korte termijn daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden.

Dit betekent dat er plannen gemaakt kunnen worden voor de uitvoering van het warmtenet. De uitvoering zal pas starten nadat de partners Warmtenet Delft en Geothermie Delft (GTD) een definitief besluit hebben genomen voor het eind van het jaar.

Er moet goed gekeken worden naar hoe het warmtenet wordt aangesloten. “Er zijn nog een hoop openstaande punten die voor het eind van dit jaar moeten worden ingevuld. We zijn daar gezamenlijk over in gesprek”, aldus Ruud Cuijpers, projectleider bij NetVerder in Delft Centraal.

Cuijpers vervolgt: “Zulke grootschalige ondergrondse infrastructuur is altijd heel complex. De ondergrond in Nederland is al heel erg bezet. Ook moet goed rekening gehouden worden met de Schie en de treintunnel.” Dit zijn problemen waar al jarenlang aan gewerkt wordt, vanachter het bureau weliswaar. “De fase waar we nu ingaan zal veel meer uitvoerend zijn. Er zullen op korte termijn testtunnels worden aangelegd. Bewoners zullen ons steeds meer in de wijk gaan zien.”

Twee keer zoveel woningen als voorspeld
Wat daarnaast nog meespeelt, is dat er in de voorbereidingsfase steeds gedacht werd dat er 5000 warmtenetaansluitingen nodig waren. Dit bleken er onlangs echter ruim 10.000 te zijn. De vraag is of het überhaupt financieel allemaal wel haalbaar is. Cuijpers: “Het is niet nodig om deze groei meteen dit jaar al uit te vogelen. Een afweging van de partijen is of er voldoende zicht is op de groei die kan ontstaan in volgende fases.”

Voorlopig is het plan om een minimum aantal woningen aan te gaan sluiten op het warmtenet. En dan alvast een ‘voorschot’ te maken voor aansluitingen die in de toekomst gerealiseerd kunnen worden. Dit is ook één van de punten die Cuijpers noemde, die nog besproken moeten worden voor het eind van dit jaar.

Volgens Cuijpers zal de daadwerkelijke aanleg van het Warmtenet hoogstwaarschijnlijk in de tweede helft van 2025 starten.

Verder moet er nog een warmteleverancier gevonden worden, nadat de vorige leverancier onverwacht het contract opzegde. De gemeente heeft InWarmte op het oog en hoopt de komende maanden een contract af te sluiten.