1000 handtekeningen opgehaald tegen sloop huurwoningen

Bewoners van de Lombokstraat en de Sumatrastraat in Delft hebben iets meer dan 1000 handtekeningen opgehaald tegen de sloop van hun woningen. De bewoners strijden al langer tegen de nieuwbouwplannen van eigenaar Stedelink en hopen dat de gemeente de plannen nog kan tegenhouden.
Vijftig bewoners kwamen de handtekeningen brengen | Bron: Hélene du Clou

Het slopen van de veertig vooroorlogse woningen breekt volgens de bewoners een hechte buurt op. Zij verwachten niet meer terug te kunnen keren in de nieuwbouwwoningen. Extra cru voor bewoners is dat een straat verderop met dezelfde type huizen niet gesloopt wordt maar gerenoveerd, daar staan volgens eigenaar Stedelink teveel koopwoningen waardoor sloop niet gaat.

Zo'n vijftig uit de wijk hebben de handtekeningen ingeleverd bij Karin Schrederhof, wethouder wonen. De wethouder kreeg daarna een rondleiding door de gerenoveerde straten. ‘We hebben nog gevraagd of ze zelf wilde tekenen, maar dat heeft ze niet gedaan’, zegt bewoonster Hélène du Clou. 

De buurt strijdt al lang tegen de sloop | Foto: Omroep Delft

De buurt probeert sinds eind vorig jaar om woningbouwvereniging Stedelink op andere gedachten te brengen, zoverre zonder succes. Nu hoopt de buurt dat de gemeente kan ingrijpen. De SP is het met de bewoners eens. De partij riep de gemeenteraad afgelopen donderdag op om de bewoners te steunen.

Wethouder Schrederhof zei geen standpunt in te kunnen nemen: ‘Het hoort thuis tussen huurder en verhuurder. Ik denk dat het heel erg belangrijk is om het daar thuis te laten’. De wethouder zegt wel te begrijpen dat de sloopplannen ingrijpen zijn voor de bewoners.

Definitieve keus moet nog gemaakt worden
De woningbouwvereniging wil de huizen waarschijnlijk slopen, maar moet nog een definitieve keus maken. Eerder gaf Stedelink aan dat het een afweging maakt tussen de kosten en wat voor woning het uiteindelijk oplevert.