Vrees voor sluiting Delftse stichting die daklozen en mensen in eenzaamheid helpt

Cathy Delhanty van de stichting Wool for Warmth

Honderden daklozen rond Delft en Den Haag hadden de afgelopen winters opeens een warme muts, sjaal en deken tot hun beschikking en honderden eenzame ouderen en vluchtelingen werden de afgelopen jaren uit hun sociaal isolement gehaald. Dit alles met dank aan de stichting Wool for Warmth. Vanuit een loods in Delft worden hier dagelijks kilo’s wol verwerkt voor het goede doel. Maar nu doen de twee beheerders een noodkreet: vanwege een huur die in één klap bijna vijf keer zo veel wordt en hun toch al geringe inkomsten, dreigt hun werk te moeten stoppen. ‘’Het is een ramp. We hebben een plek nodig waar we met al onze wol naartoe kunnen!’’

Vijf jaar geleden overlijdt in de buurt een vrouw die een enorme erfenis achterlaat. Niet van geld, maar, van wol. Zakken vol doneert ze aan haar vriendin Cathy Delhanty met de woorden: ‘’Doe er iets goeds mee.’’ Cathy gaat met haar kinderen en een aantal vriendinnen aan de slag en samen beginnen ze mutsen en dassen voor daklozen in Den Haag en omgeving te breien. Langzaam maar zeker merken steeds meer mensen de bezigheden op en doneren wol om het proces in stand te houden. En ook steeds meer mensen willen meebreien. In 2019 krijgt Cathy de stichting Wool voor Warmth -samen met medewerker Ricky van Dalen- dan echt van de grond.

Crisisopvang en Oekraïense vluchtelingen
En zo geschiedde; vijf jaar later staat er in een enorme loods aan de Vulcanusweg in Delft nog honderd keer zoveel wol en breien honderden mensen voor daklozen in Delft en omgeving. ‘’We hebben denk ik al zo’n vierduizend kilo wol gebreid om warmte te geven aan hen die dat hard nodig hebben’’, vertelt Delhanty. ‘’We maken mutsen, sjaals, dekens, maar ook zachte ‘troostpoppetjes’ voor kinderen die ‘s nachts uit huis worden geplaatst naar een crisisopvang, bijvoorbeeld na geweldsincidenten thuis.’’ Ook sprong de stichting de afgelopen tijd in bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen en maakte met het breiwerk de opvangplekken gezelliger en persoonlijker.

Naast de hulp voor al deze mensen zonder huis, zijn degenen die dit voor hen breien ook geholpen, vertelt Delhanty. ‘’Honderden eenzame ouderen maar ook vluchtelingen zijn de afgelopen jaren uit hun sociaal isolement gehaald door samen te kunnen werken aan iets.’’ De woorden ’doe er iets goeds mee’ kwamen tot hun recht.

Huur vervijfvoudigd
Maar de twee vrezen nu voor het voortbestaan van de stichting. Ze kregen te horen dat de huur van de loods opeens bijna vervijfvoudigd, iets wat ze niet kunnen betalen en waardoor ze binnen een paar weken al uit het pand moeten. ‘’Het is echt een ramp’’, vertelt Van Dalen. ‘’Waar moeten we heen met onze spullen? Alles valt dan weg.’’

De ruimte zit in hetzelfde pand als waar Werkse! is gevestigd en wordt onderverhuurd door Stichting Perspektief, die het weer huurt van KB-wonen (Kennermerlandbeheer). Nu de huurovereenkomst voor Perspektief afloopt, moeten de tijdelijke onderhuurders zoals Stichting Wool for Warmth rechtstreeks van KB-wonen gaan huren. Op de vraag waarom de huur vervijfvoudigd, laat hun woordvoerder weten: ‘’De huren die nu wij vragen, zijn door een lokale Delftse bedrijfsmakelaar geadviseerd en daarmee marktconform.’’

Oproep voor ruimte of donaties
Cathy en Ricky doen nu een oproep voor hulp. ‘’Het belangrijkste is dat we een ruimte hebben waar kunnen werken en de spullen kunnen opslaan. Als er mensen zijn die weten waar we tegen een lage huur (of zelfs gratis) kunnen huren, dan zijn we dolblij. Bijvoorbeeld de gemeente Delft die veel lege ruimtes kent en heeft, en daarbij een onderhandelingspositie heeft. Of misschien is er wel een ondernemer die 40 vierkante meter in zijn bedrijfspand over heeft voor het goede doel? Als iemand ons kan helpen zou dat geweldig zijn, al is het maar voor een jaar.’’ Het duurt nu dus nog maar een paar weken voordat de twee eruit moeten, dus de tijd begint te dringen.

Om de (huidige) huur te betalen, doen Cathy en Ricky er nu al alles aan om inkomsten te genereren. Zo hebben ze in hun ruimte ook een kringloop gemaakt. ‘’Heel veel mensen geven ons meubels, kleding en andere (kantoor)spullen die we willen doorverkopen, maar dit loopt nog niet lekker. De kosten van de huur blijven te hoog en de inkomsten te laag. En we krijgen dus ook héél veel wol maar we zoeken nu dus vooral mensen mensen die geld willen doneren of meer spullen willen kopen.’’ De twee hadden ook al een funding aangevraagd bij de gemeente maar daar wordt wel verwacht dat je je eigen broek ophoudt wat betreft de huur.

Lievelingskleur
‘’Het geeft heel veel stress’’, laat Delhanthy weten. ‘’Er zijn zoveel mensen geholpen met deze actie, we hebben al een aantal keer meegemaakt dat de mensen tranen in hun ogen krijgen of ons een hele dikke kus geven als we ze iets kunnen geven. Er zijn echt daklozen die ons opzoeken en vragen of ze ook wat warme spullen mogen ontvangen. Gelukkig hebben we genoeg, want leef maar eens op straat in de winter. En ze kunnen ook altijd hun lievelingskleur uitzoeken’’, zegt Delhanty blij.

Er is overigens ook nog een derde goed doel dat de stichting bereikt, want over heel het land wordt er enorm veel wol weggegooid. Bedrijven gooien bijvoorbeeld soms dozen vol weg omdat ze het niet meer nodig hebben. De stichting zorgt ervoor dat het niet wordt verspild. ‘’Maar als wij hier weg moeten, dan zal dit allemaal stoppen.’’


Herontwikkeling locatie
KB-wonen heeft eigenlijk hele andere plannen dan onderhuren. In 2019 kochten zij het pand aan de Vulcanusweg 281 en willen hier vier multifunctionele woongebouwen met bedrijven en commerciële ruimte ontwikkelen. Maar de BKS (Bedrijvenkring Schieoevers) en de gemeente gaven aan dat er tot 2030 geen ontwikkeling en realisatie van woningbouw mag plaatsvinden op andere locaties dan het Kabeldistrict, de Nieuwe Haven en de Stationsomgeving. ‘’Meer dan wederverhuren kunnen wij niet momenteel aangezien de gemeente vooralsnog niet wil meewerken aan het her-ontwikkelen en verduurzamen van deze locatie omdat ze de bedrijvigheid daar vooralsnog op advies van de BKS wil behouden. Onzes inziens nog steeds een gemiste kans want het gebouw is aan het einde van zijn life cycle en heeft een enorme C02 footprint die de komende 8 jaar dus onnodig zal voortduren‘’, aldus de woordvoerder van KB-wonen.