Vermeer & tijdgenoten in 4de literaire audiotour

Delft – 05-11-2020 - De Delftse schilders Johannes Vermeer, Carel Fabritius en Pieter de Hooch staan centraal in de vierde literaire audiotour. Voor schrijvers hoeft het geen nadeel te zijn als er weinig bekend is over een beroemdheid, zoals Vermeer. In deze wandeling herscheppen schrijvers als Anna Enquist, Oek de Jong, Simone van der Vlugt, Drs. P en Tracy Chevalier het leven van de Delftse schilders. De audiotour verschijnt 8 november op www.delfia-batavorum/audiotours.

Atelier Vermeer
Dat Oek de Jong kunstgeschiedenis studeerde voor hij als schrijver debuteerde, is te af te lezen aan de manier waarop hij de schilder beschrijft. Vermeer is geconcentreerd aan het werk terwijl hij de geluiden van de Markt opvangt: ‘het geroezemoes in de herberg, de voetstappen van passanten, het ratelen van karren, de kreten van een voerman, het kletsen van een zweep op een paardenrug. In het atelier is het stil.’

Delftse Donderslag
In de historische roman Nachtblauw van Simone van der Vlugt komt hoofdpersoon Catrijn - op de vlucht voor haar verleden - in Delft terecht en vindt werk in een plateelfabriek. Ze heeft schildertalent en gaat in de leer bij Carel Fabritius. In oktober 1654 komt Fabritius om het leven bij de ‘Delftse Donderslag’: de kruithuisontploffing. Catrijn overleeft de ramp.
Binnenplaatsen en doorkijkjes
De schilderijen van Pieter de Hooch, bekend van interieurs en binnenplaatsen met doorkijkjes, vormen inspiratie voor verhalen en gedichten. Voor dichter Sipko Melissen is het schilderij twee vrouwen op een binnenplaats een ‘achteruitkijkspiegel naar een verleden waar ik een beeld van opvang’.

Delft tussen de regels
Dit is de vierde audiotour van Delft tussen de regels. Een jaar lang verschijnt elke maand één literaire wandeling met een nieuw thema. In de wandelingen zien we Delft, Delftse mensen en Delftse gebeurtenissen door de ogen van schrijvers, zoals zij die beschreven in hun verhalen, romans, gedichten, toneelstukken, films, opera’s en liedjes.
De audiotours zijn gratis te downloaden op de smartphone of computer via de website van Delfia Batavorum. Daarna kan de wandeling op de zelfgekozen moment worden gelopen, solo, in een duo of een klein groepje vrienden. Vanuit de luie stoel ‘luisterwandelen’ is natuurlijk ook mogelijk.