Vakantiefoto’s en de kracht van AI

Op woensdagmorgen geeft vakfotograaf Willem de Bie in het radioprogramma Delft Centraal fototips. Na drie boeiende afleveringen was het op de laatste woensdag van juni ook de laatste van het seizoen. Alle besproken foto’s en tips zijn te vinden op het Instagram-account en de website van Omroep Delft In deze aflevering behandelen we drie onderwerpen: wat mee te nemen op vakantie, welke mobiele telefoon is geschikt voor fotografie en hoe AI je foto’s kan verbeteren.

Wat neem je mee op vakantie?

De Bie begint met praktische adviezen voor iedereen die op het punt staat op vakantie te gaan. “Stel je gaat morgen op vakantie, wat neem je dan mee?” begint hij. “Je mobiel is natuurlijk essentieel, maar vergeet vooral een powerbank niet. Dat is een klein doosje met een accu erin. Ze zijn er in alle maten en kosten niet veel. Tijdens een vakantie komt er altijd een moment waarop je telefoon leeg is, vaak juist als je veel te fotograferen hebt. Een powerbank zorgt ervoor dat je verder kunt fotograferen zonder onderbreking.”
Een andere tip is om meerdere snoertjes mee te nemen. “Fotografen zeggen altijd: één is geen. Neem een extra snoertje mee, zodat je altijd door kunt gaan als er een snoertje kapot gaat.” Daarnaast raadt Willem aan om een selfie stick of statief mee te nemen en om foto’s in de horizontale stand te maken in plaats van verticaal. “Verticaal is vaak mooier en biedt een breder perspectief.”

Zorg voor voldoende geheugen

De Bie benadrukt het belang van extra geheugenkaartjes. “Hoewel je telefoon een geheugenkaartje heeft, kan deze vol raken als je veel foto’s maakt. Een extra kaartje is handig en niet duur.” Verder adviseert hij plastic zakjes mee te nemen om je telefoon te beschermen tegen zand en water. “Op het strand of in een roeibootje kunnen deze zakjes je toestel redden.”

Welke Mobiele Telefoon?

Op de vraag welke mobiele telefoon het beste is voor fotografie, geeft Willem een duidelijk antwoord: “Mijn advies is om voor een Samsung of Apple te gaan. De Samsung S23 is niet de nieuwste, maar meer dan voldoende. Of kies voor een Apple. Als je nog een tas met lenzen en een fototoestel hebt, zou ik zeggen verkoop die en koop een goede mobiele telefoon. Je koopt eigenlijk geen telefoon, maar een fototoestel waarmee je kunt bellen.”

De Rol van AI in Fotografie

Willem stipt ook het gebruik van artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) aan in fotografie, een onderwerp dat momenteel veel aandacht krijgt. “Mijn vakgenoten schreeuwen moord en brand omdat ze bang zijn dat AI hun werk overneemt. Het is zeker niet de bedoeling dat AI je foto’s maakt, maar je kunt het wel gebruiken om je foto’s te verbeteren.”

Praktische Voorbeelden van AI

Een praktisch voorbeeld van AI in fotografie is het verbeteren van vakantiefoto’s. “Stel, je hebt een foto gemaakt van een groep mensen met een vuilnisbelt op de achtergrond. Dat wil je natuurlijk niet. Met AI kun je die achtergrond eenvoudig vervangen door iets mooiers zoals een groen landschap of de zee. Voor mobiele telefoons zijn er veel software-opties die dit mogelijk maken. Gebruik AI als de achtergrond niet past bij het verhaal dat je wilt vertellen met je foto.”
Willem legt uit hoe AI traditionele fotobewerkingsmethoden zoals Photoshop heeft veranderd. “Vroeger kon je ongewenste objecten zoals een lantaarnpaal met een kwastje weghalen in Photoshop, maar dat zag je altijd. Nu is het een fluitje van een cent met AI en zie je het verschil niet meer. Het verwijderen van een achtergrond kostte me vroeger een uur, nu is het in een oogwenk gedaan.”

Een voorbeeld van AI toepassing

Als voorbeeld toont De Bie een foto van de leden van een band die hij heeft bewerkt met AI. “De band werd gefotografeerd voor een scheef muurtje. Ik vroeg AI om er een muur met popmuziek-graffiti en een straatje onder te zetten zodat de weg omhoog lijkt te lopen. Het enige echte aan de foto zijn de bandleden, maar dat is prima, want daar gaat het om. Dit is een perfecte toepassing van AI.”

Eenvoudig toe te passen

Willem sluit af met het benadrukken van de eenvoud van zijn tips: “De tips die ik heb gegeven zijn eenvoudig toe te passen en zullen zeker bijdragen aan betere vakantiefoto’s. Bedankt voor het volgen van deze serie en veel succes met het fotograferen.”

Een voorbeeld van toepassing va AI - foto: Willem de Bie
Wees niet bang voor tegenlicht - foto: Willem de Bie