Sinterklaas door corona geen optie? Omroep Delft selecteerde drie alternatieven

Sinterklaasavond is er weer bijna. Op vijf december scheurt menig kind (en volwassene) weer het pakpapier van al het moois dat de goedheiligman uit Spanje mee heeft gekomen. Maar voor de meesten is Sinterklaas door het coronavirus net even anders óf gaat het helemaal niet door. Voor deze lezers hebben wij een aantal leuke tips: comedyclub bij Theater de Veste, een drive-thru voor lokale zoetigheden waarbij je de Sint en zijn pieten kan ontmoeten én een kookworkshop georganiseerd door het Rietveld Theater.

Net als alle andere activiteiten en evenementen dit jaar loopt ook Sinterklaas net een beetje anders. Dit jaar mag het feest met maximaal drie extra gasten (12+) van buiten het gezin worden gevierd. Voor sommigen betekent dit dat het Sinterklaasfeest beperkt of zelfs niet door gaat. Daarom verzamelden wij leuke tips voor te alternatieven of om het feest toch nog (een beetje) te vieren.

Over de kook

Voor een heerlijk avondje organiseert het Rietveld Theater een kookworkshop. (Of kun je een oude workshop terugkijken). Ook voor wie Sinterklaas niet viert, is dit een aanrader. Het idee van ‘Over de Kook’ is opgezet om Delftse restauranthouders een steuntje in de rug te geven.

Met ‘Over de Kook’ volg je vanuit je eigen huiskamer een kookworkshop met een van de chefkoks van Delftse restaurants. Ze worden opgenomen in de restaurants van kok en worden uitgezonden als livestream. Na de uitzending zijn de streams terug te kijken, tegen een kleine betaling, via de website van het Rietveld Theater. Deelname aan de workshop van vijf december is €13,50 voor twee personen - dit is inclusief ingrediënten. De workshop wordt georganiseerd door ’t Boterhuis.

Het menu zal bestaan uit een Thaise pompensoep met brood van Bakker Jaap, black angus burger met pulled pork van de smoker, koolsla, Jack Daniels glace en geroosterde aardappeltjes en als toetje een heuze Sinterklaas cheesecake. Voor de kleintjes kan je een extra pakket bestellen, met een kleine burger maken en een kleine Sinterklaas cheesecake. Daarnaast kun je de workshop aanvullen met een bierpakket of een fles wijn.

Op de website kun je kaarten bestellen voor de online workshop tot vrijdag 4 december om 18.00 uur. De ingrediënten haal je 5 december op tussen 12.00 en 15.00 uur en om 17.00 uur begint de workshop.

Sinterklaas drive-thru

Voor wie het Sinterfeest wel wil vieren en ook nog even Sinterklaas en zijn pieten wil ontmoeten, kan op donderdag 3 december naar de Schieweg komen. De Burgemeesters organiseren hier een Sinterklaas drive-thru.

Hier kan je een zogeheten ‘Sinterklaasdoosch’ ophalen met daarin lokale zoetigheden voor pakjesavond. Daarin vind je marsepein van Banketbakkerij Stoffer, bakkerskruidnotenmix van Ambacht, mandarijntjes van Fruithuisje Delft en huisgebakken pepernoten van Bakker Jaap. Kortom alles voor een heerlijk avondje. Samen met de Sint en zijn strooi-, dans- en muziekpieten, wordt het ophalen een waar feest.

Comedyclub

Theater de Veste organiseert op Sinterklaasavond een comedyclub. En daar komen niet de minste comedians. De line-up is als volgt: Wilko Terwijn, Victor Luis van Es en Tobi Kooiman.

Terwijn heeft eerder opgetreden op internationale comedyfestivals in Edinburgh, Londen, Kaapstad, Berlijn en België, stond vijftien keer op LowLands, heeft vijf oudejaarsconferenties op zijn naam staan én vijf soloshows die onder andere te zien waren op BNN, RTL7 en Veronica. Hij staat erom bekend dat hij kan improviseren als de beste, en van iedere show een uniek spektakel maakt.

Van Es was in 2015 de winnaar van de publieksprijs ‘Amsterdams Studenten Cabaret Festival’ en later dat jaar trad hij op in het voorprogramma van Javier Guzman tijdens diens tour voor de Sinterklaas conference. In zijn comedy heeft hij het veelal over zijn eigen ervaringen en gevoelens, waarbij geen onderwerp taboe is, om hopelijk te laten zien dat het elven alles behalve zwart-wit is. Met zijn grappen en verhalen weet Luis van Es zowel grote als kleine zalen te boeien.

Kooiman is geprezen door het Parool en de Theaterkrant en bekroond met drie prijzen, de Utrechtse én de Delftse Comedy Talent Award en de publieksprijs bij de Cameretten in Rotterdam. Kooiman is wiskundige en op het podium probeert hij met zijn gevoel voor logica levensvraagstukken en alledaagse kwesties te tackelen.

Wil je de comedyclub bezoeken? Wacht dan niet te lang, Theater de Veste schrijft op de website dat de comedyavonden snel uitverkocht zijn. De show duurt van 19.30 tot 21.30 uur.