Replica van eeuwenoude trekschuit gaat deze zomer weer varen tussen Den Haag en Delft

Nu we bezig zijn met steeds sneller (trein)vervoer van en naar Delft, is het soms moeilijk voor te stellen dat zo’n 400 jaar geleden hier de trekschuit nog de belangrijkste vorm van vervoer was: een schip dat met een lang touw vast zat aan een paard, dat dit vervolgens vanaf de kant vooruit trok. De Haagse rederij Ooievaart heeft een replica van dit schip en kan -na twee jaar corona restricties- eindelijk weer deze bijzondere trekschuitroute gaan varen. Dit keer zonder paard, maar mét enthousiaste gids die alle mooie verhalen uit deze geschiedenis vertelt.

Het overdekte schip Hadrianus vaart vanaf 3 juni weer wekelijks tussen Den Haag en Delft. Zowel toeristen als mensen uit de omgeving kunnen van deze vaartocht genieten. ‘’Het is een van de oudste vaarroutes van Zuid Holland, en om mensen kennis te kunnen laten maken met deze mooie route, hebben wij de vlietvaart in het leven geroepen’’ vertelt Chantal Pastoors van de Ooievaart.


Eerste klas
Trekschuiten waren rond 1640 de snelste en betrouwbaarste vorm van vervoer, voor goederen en later ook personen. De reis was veel prettiger dan per koets over de toen zo slechte wegen, en het voordeel ten opzichte van zeilschepen was dat een trekschuit niet afhankelijk was van de wind. Reizen we nu met de trein in zo’n tien minuten van Delft naar Den Haag, met de trekschuit werd dit traject afgelegd in drie uur.

De passagiers zaten op een 11 meter lange bodem onder een soort tent van een over hoepels gespannen zeildoek. Er bestond ook al een eerste en tweede klas. Het paard dat naast de vaart over het zogenaamde jaagpad liep, trok de schuit voort via een lang touw. Pastoors: ‘’Wij hebben een replica van die trekschuit en varen dezelfde route als toen. Nu natuurlijk niet meer met paard want dan duurt de vaart ook wel erg lang. We varen nu zo’n anderhalf uur en dat is een mooie tijd.’’

Openbaar dronkenschap
De Hadrianus vaart vanaf de Bierkade in Den Haag onder andere langs bijzondere oude buitenhuizen, pretpark Drievliet en Het Haantje om vervolgens af te meren bij de Oostpoort in Delft. Daar vertrekt de boot weer voor dezelfde rit maar dan de andere kant op. ‘’Het is een mooie tour die niet alleen bedoeld is voor toeristen maar ook voor mensen uit de buurt, want er worden verhalen over hun eigen omgeving die je anders niet hoort. Aan boord is een gids aanwezig die vol passie de verhalen vertelt van wat je tegenkomt en ook grappige anekdotes over de geschiedenis van de trekvaart in het algemeen.’’

Zo werd in het cultuurhistorisch magazine Delft bijvoorbeeld al eens geschreven over het moment dat het vervoer van gedistilleerd en brandewijnen op gang kwam. Dat kwam binnen aan de Bierkade, waar nu de oude distilleerderij Van Kleef nog steeds van zichtbaar is. ‘’Het alcoholische karakter van de lading had een behoorlijke invloed op zowel het gedrag van de passagiers als dat van de schippers en hun personeel. In een nieuwe regel werd dan ook bepaald dat zij zich ‘nuchteren en behoorlijck en vlijtig’ moesten gedragen’’; openbaar dronkenschap werd vanaf dat moment dus verboden.

Gratis kaarten winnen
De Hadrianus voer al wel eerder tussen Den Haag en Delft, maar vanwege de coronamaatregelen was er de afgelopen twee jaar niet veel mogelijk. Deze zomer, vanaf vrijdag 3 juni en tot en met oktober dus weer wel. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag wordt er gevaren tussen 11:00 en 14:30.

Omroep Delft mag voor deze allereerste Vlietvaart gratis 5 x 2 kaarten weggeven. Het gaat dus om de vaart van de Bierkade in Den Haag naar de Oostpoort in Delft op 3 juni om 11:00. Wil jij deze kaarten winnen? Stuur dan een mail naar: '' actie@omroepdelft.nl '' en laat weten met wie je deze zomerdag op het water wil doorbrengen.

‘’De vaart is een mooie mogelijkheid om twee steden op één dag bezoeken’’, aldus Pastoors. ‘’We raden de mensen aan om alleen een heenvaart te nemen, vervolgens Delft of Den Haag te ontdekken en op het moment dat het hun uitkomt met tram 1 terug te reizen. In Den Haag kunnen de passagiers na aankomst een fiets huren om de stad te verkennen of naar Scheveningen te gaan. Vaak wordt het schip ook ingezet voor groepen die de boot bijvoorbeeld afhuren voor bedrijfsfeestjes en groepsuitjes. ‘’Wij kunnen dan ook catering aan boord verzorgen, bijvoorbeeld een lunch, een bierproeverij of high tea.’’

Mocht je nou niet kunnen op 3 juni en niet mee kunnen doen met de winactie, kun je kaartjes voor de trekschuitroute reserveren via de site van de ooievaart.