Porceleyne Fles nu officieel een museum

De Porceleyne Fles, internationaal bekend als Royal Delft, is sinds afgelopen week officieel een museum. Het Museumregister Nederland heeft bevestigd dat de plek aan alle strenge criteria voldoet die gelden voor musea in Nederland en daarmee vanaf nu officieel erkend wordt als museum.

Door de registratie van Royal Delft Museum wordt het voor het museum eenvoudiger om tentoonstellingen met andere musea te organiseren en stukken in bruikleen te krijgen. De officiële erkenning is voor het museum een bevestiging dat zij de plek in Nederland is om het Delfts blauw te kunnen bezichtigen en te ervaren.

Museumjaarkaart

Voorzitter Floris Croon is blij met het nieuws: ‘De erkenning van de museumstatus is een belangrijke stap voorwaarts in onze ambitie om een toonaangevend museum te worden en daardoor het ambacht van Delfts aardewerk bij zoveel mogelijk mensen van huidige en toekomstige generaties voort te laten leven.’

Het museum zal Royal Delft ook de museumkaart accepteren, wat tot meer bezoekers zal leiden. Waarschijnlijk kan de kaart voor de zomer als toegangsbewijs worden geaccepteerd. Zoals alle andere musea in Nederland is het Royal Delft Museum momenteel gesloten vanwege de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus.

Verhalen

Het Royal Delft Museum wil bezoekers door middel van verhalen en belevenissen, kennis laten maken met het culturele erfgoed dat het Delfts aardewerk is. De komende jaren worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom keramiek, zoals het presenteren, documenteren en bekendheid geven aan keramiek, in het bijzonder de productie van De Porceleyne Fles en de daaraan verbonden geschiedenis en ambachtelijke tradities.