Nieuw kunstwerk in tentoonstelling ‘Historische vrouwen’

Heera Dijk (links) is een van de vrouwen die haar verhaal deelt in de tentoonstelling

Op 12 december werd in Museum Prinsenhof een nieuw kunstwerk tentoongesteld in de tentoonstelling Historische Vrouwen. Zoals de titel al doet vermoeden neemt de expositie je mee naar een ver verleden. Er zijn portretten en originele brieven rond de vrouwen van Willem van Oranje te bewonderen. Het nieuwe kunstwerk, ‘Stemmen Schilderij’ van kunstenares Nannet van Kleijn is een installatie waarin zo’n veertig hedendaagse levensverhalen van Delftse vrouwen te lezen zijn.

Met de verhalen rond Willem van Oranje als startpunt ging het museum in de zomer op zoek naar nieuwe stemmen en bijzondere verhalen van vrouwen uit het Delft van vandaag. In de tentoonstelling worden een aantal brieven van de vrouwen rond Willem van Oranje samen met portretten en verhalen van een aantal vrouwen uit het Delft van nu getoond. Door deze naast elkaar te presenteren, laat het museum zien dat thema’s als liefde, succes en moederschap vrouwen van alle tijden met elkaar verbindt.

De blik van vrouwen
De geschiedenis is niet compleet zonder de blik van vrouwen. Dat spreekt voor zich, maar is nog niet vanzelfsprekend. De vrouwen rond Willem van Oranje hebben altijd geschreven om zaken gedaan te krijgen. In hun tijd werd daarnaar geluisterd, maar in de loop van de jaren zijn de brieven en daarmee hun stemmen in de vergetelheid geraakt. Doordat deze brieven gedigitaliseerd zijn, kan het museum hun verhaal vertellen. De brieven zijn niet allemaal afkomstig van zijn geliefden, maar van vrouwen die in zijn leven een belangrijke rol hebben gespeeld. Er zijn ongeveer 80 brieven bewaard gebleven bij de Koninklijke Verzamelingen.

Toen en nu
De gelijkenissen die te vinden zijn tussen de vrouwen rond Willem van Oranje en de vrouwen uit het Delft van nu gaan bijvoorbeeld over de manier waarop ze in het leven staan. Zo zijn Emilia van Nassau (dochter van Willem van Oranje) en Cheraldine Osepa (hedendaagse vrouw uit Delft) beide sterke, eigengereide en vastberaden vrouwen die opkomen voor zichzelf, hun dromen volgen en hun mening durven uiten. En Willem’s andere dochter Maria van Nassau groeide net als Marion de Vlieger (hedendaagse vrouw uit Delft) op bij haar oom en tante, omdat ze beiden op jonge leeftijd hun moeder verliezen en hun vader niet voor hen kan zorgen. Beide houden zichzelf staande tijdens een moeilijk jeugd.

Ook Heera Dijk is een voorbeeld van een vrouw die gekoppeld is aan iemand uit de geschiedenis, namelijk Maria van Hongarije, geboren in 1505. Dijk: ‘’Zij was iemand die in haar tijd ook als een soort coach was. Ik ben zelf mentor en docent. In die tijd was het ook iemand die opkwam voor het talent van toen. Ik ben dus gekoppeld aan iemand van ruim 500 jaar geleden, dat is toch gaaf!’’

Dijk vervolgt: Door dit soort projecten wordt ervoor gezorgd dat vrouwen niet in de vergetelheid raken. En dat verbindt en maakt sterk. Mijn boodschap voor vrouwen is dat je alles kunt doen wat je wilt. Het lukt je niet altijd alleen, dus zorg dat je fijne mensen om je heen hebt. Wees altijd jezelf, ga op je eigen gevoel af en niet op die van je omgeving.’’

Delftse blik
Historische Vrouwen toont de verhalen met video’s, foto’s, portretten en 16e-eeuwse brieven. De tentoonstelling is nog tot en met 20 februari 2022 te bezoeken.

De tentoonstelling is onderdeel van De Delftse Blik, een project dat op Internationale Vrouwendag 2021 gelanceerd is. Het museum kijkt daarmee met een onderzoekende blik naar de eigen collectie. Samen met inwoners van Delft en museumbezoekers wil het museum een programmering maken om nieuwe verhalen op te halen en de drempel voor een bezoek te verlagen.