Museumagenda november: Breng deze maand een bezoek aan deze 7 Delftse musea

Regenachtig november breekt aan, maar dat betekent niet dat een leuk dagje uit niet mogelijk is. Omroep Delft zocht de mooiste museumtentoonstellingen uit die een bezoekje waard zijn op een druilerige herfstdag. En uiteraard ook op een zonnige. Dus vergeet je mondkapje en online reservering niet en breng een bezoek aan al het museale moois dat Delft te bieden heeft.

1 - WAD Winters

Kunst kijken in de frisse lucht is niet alleen leuk maar ook heel verfrissend. Bij het beeldenpark Land Art Delft kun je nu een stevige winterwandeling maken. Eerst haal je een warme drank met winterse lekkernij en vervolgens maak je een winterse wandeling door het beeldenpark.

Laat je betoveren door kunst en natuur en ga op ontdekkingsreis door het groen van het Land Art Delft.

TIip: voor €5 kun je een Land Art Routeboekje kopen

Wanneer: 22 november 2020 t/m 20 december 2020

Waar: Land Art Delft, Rotterdamseweg 205

Kosten: gratis, je hebt ook geen reservering nodig

2 - Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw, Prinsenhof

‘Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw’ in deze nieuwe tentoonstelling in het Prinsenhof schitteren vijf nieuwe werken van de zogeheten 'nul-groep'. In de groep zaten Henk Peeters, Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse. De kunst die deze groep voortbracht was bij uitstek 'anti-schilderkunstig'. De kunstenaarsgroep plaatsen alledaagse voorwerpen, zoals kroonkurken, plastic zakjes met water, metalen bouten of watten, in rijen op een plat vlak. Het gaat om herhaling, orde en regelmaat.

Met deze kunst zette ze de kunstwereld op zijn kop.

Laat je meenemen in een wereld van minimalisme en vooral de uniekheid van het alledaagse die centraal stond bij de 'nul-groep'.

Wanneer: 1 juni 2020 t/m 3 januari 2021

Waar: Museum Prinsenhof, Sint Agathaplein 1

Kosten: <3 gratis, 4 t/m 18 jaar €4, 18+ €12,50, met de museumjaarkaart is toegang gratis (kijk op de website mogelijk komt u in aanmerking voor studenten of 65+ korting)

Hier bestel je tickets voor de tentoonstelling 'Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw'.

3 - Museum Paul Tetar van Elven

Dit voormalig schilderhuis uit de 16de eeuw is tegenwoordig een museum waar de objecten en het interieur van Tetar van Elven schitteren. Bezichtig een uniek beschilderd plafond aan de hand van Abraham Gips, zijn schilders attributen, een bibliotheek met antiquarische boeken of de Chinese Ming-vazen in de porseleinkast. Dit is overigens precies zoals Tetar van Elven het wilde, de kunstenaar liet tenslotte opschrijven in zijn testament dat de ‘inboedel’ van zijn huis in het toekomstige museum getoond moest worden.

Daarnaast is er tot februari 2021 een tentoonstelling te zien over schilder Arie Wassenburg (1896-1970) ook wel de ‘Prins der Delftse schilders’ genoemd. Met deze tentoonstelling wil het museum vooral de kwetsbare doelgroepen bereiken, zoals eenzame ouderen en mensen met geheugenproblemen die door de coronacrisis minder snel durven te komen. Zij krijgen koffie en lekkers van bakker Suikerbuik, waarna ze worden begeleid door een gids in groepjes van maximaal zes personen door de pracht en praal van Tetar van Elven en Wassenburg. Door subsidie van de gemeente is het zelfs gratis voor deze groep om de tour te volgen!

Wanneer: permanente collectie; altijd, Arie Wassenburg ‘Prins der Delftse schilders’ tot 28 februari 2021

Waar: Museum Paul Tetar van Eleven, Koornmarkt 67

Kosten: <18 jaar gratis, 18+ jaar €7,50, met de museumjaarkaart en TU-studentenpas is de toegang gratis

Hier bestel je tickets voor de tentoonstelling 'Arie Wassenburg: ‘Prins der Delftse schilders’

4 - Royal Delft - De Koninklijke Porceleyne Fles

Blauw en wit kleuren de glazen vitrines van Royal Delft, de Koninklijke Porceleyne Fles. Het typisch Delfts Blauw aardewerk is waar dit museum om bekend staat. Begin 1600 was porselein nog een VOC-importproduct uit het ‘verre oosten’. Maar een Chinese burgeroorlog bood kans aan de Nederlandse porseleinmakers en zo opende de Porceleyne Fles 1653 haar deuren en ontstond ook het ‘Delfts blauw’.

Tegenwoordig wordt het porselein in de Porceleyne Fles nog steeds volgens dezelfde eeuwenoude traditie met de hand gemaakt. Daarnaast is er tegenwoordig ook een museum gehuisvest in de Porceleyne Fles waar de geschiedenis van het aardewerk tentoon staat. Het maakproces, de diverse handgemaakte patronen en dessins, unieke Delfts Blauwe objecten en nog veel meer prachtig keramiek staan centraal in het museum. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag als keramiekschilder in een van de drie bordworkshops. Of kun je een uitgebreider bezoek brengen door een (audio)tour te volgen. Met de huidige coronapandemie biedt de Porceleyne Fles zelfs een virtuele tour aan van het museum op de website.

Vanaf 29 oktober is er een nieuwe collectie getiteld 'The Wunderkammer' te koop, waarin zowel producten uit een curiositeitenkabinet als Delfts aardewerk gecombineerd worden wat leidt tot unieke creaties.

Wanneer: permanente collectie; dus altijd

Waar: Royal Delft - Koninklijke Porceleyne Fles, Rotterdamseweg 196

Kosten: <12 jaar met gezin gratis, 13-18 jaar €8,75, 18+ jaar €14, de museumjaarkaart is geldig met een bijbetaling van €11 (kijk op de website mogelijk komt u in aanmerking voor studenten of 65+ korting)

Hier bestel je tickets voor de 'Royal Delft - De Koninklijke Porceleyne Fles '

5 - Science Centre Delft - TU Delft

Het Delft Science Center is dé plek voor techneuten en nieuwsgierige jongens en meisjes (van alle leeftijden) die meer willen weten over wetenschap en techniek. Maar niet gevreesd, zelfs voor de a-technici onder ons is het museum een plezierig avontuur.

Er zijn op dit moment vijf verschillende demo’s die je (in het weekend) gratis kunt volgen. Waaronder het bezichtigen van de gerestaureerde Triceratops-schedel, onder begeleiding leer je alles over hoe de schedel gevonden en gerestaureerd is. Of je kunt ervoor kiezen om in de wereld van stenen en mineralen te duiken door een bezoek te brengen aan het Mineralogisch-Geologisch Museum waar je kennis maakt met meer dan 4000 bijzondere mineralen en stenen en zelfs met een VR-bril zelf de mijn in kan gaan.

Bij het BioLab leer je hoe micro-organismen plantaardig afval kunnen afbreken, water kunnen zuiveren en gelijktijdig biogas en biodiesel produceren. In het Waterlab leert je alles over een voor de mens belangrijkste vloeistoffen: water. Hoe je er mee om gaat, waar het naar toe gaat en je kunt zelfs je eigen water zuiveren. Als laatste is er het AerodynamicaLab, ontdek alles over hoe vliegtuigen vliegen, leer over luchtstromingen en ontdek van de kracht van de wind.

Het Science Centre Delft is hét Delftse museum voor nieuwsgierige mensen.

Wanneer: permanente collectie; dus altijd

Waar: Science Centre Delft, Mijnbouwstraat 120

Kosten: <6 jaar gratis, 7-17 jaar €4,50, 18+ jaar €7,50 met de museumjaarkaart en TU-studentenpas is de toegang gratis (kijk op de website voor eventuele verdere kortingen) een workshop is €5

Hier bestel je tickets voor het 'TU Science Centre Delft'

6 - Museumhuis: Lambert van Meerten

Nog een Delfts museumhuis dat onmisbaar is op de agenda van deze maand is het Museumhuis van Lambert van Meerten. Op de Oude Delft 199 schittert een groot grachtenpand dat er van de buitenkant al anders uitziet dan de andere panden. Hier woonde niet alleen de mede-eigenaar van Gist- en Spiritusfabriek, maar ook een groot verzamelaar. Zijn naam was Lambert van Meerten en het huis is zelfs speciaal gebouwd omdat zijn enorme collectie te huisvesten.

Wie vandaag de dag de deuren de Oude Delft 199 betreedt wordt begroet door bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair. Tussen 1891 en 1893 verrees het huis met een unieke natuurstenen gevel en gaslicht, elektriciteit en zelfs vloerverwarming. Zeer bijzondere moderniteiten voor die tijd. Het huis zelf is dan ook het pronkstuk van het museum. Overal in het huis heeft de verzamelaar bouwstukken verwerkt van bedsteden, houtsnijwerk tot tegeltableaus. Daarnaast schittert het huis door haar glas-in-lood ramen en mozaïekvloeren. Sinds dit jaar is het huis als museumhuis te bezoeken, zo kun je zelf ervaren hoe Lambert van Meerten woonde en werkte in een huis bomvol kunst.

Wanneer: permanente collectie; dus altijd

Waar: Huis Lambert Van Meerten, Oude Delft 199

Kosten: <12 jaar gratis, 12-26 jaar €5, 26+ jaar €8

Hier bestel je tickets voor het museum 'Huis Lambert Van Meerten'

7 - Het Prinsenkwartier

Het Prinsenkwartier is misschien wel dé culturele plek van Delft, een coöperatie van vier creatieve partijen die elke maand weer iets unieks, kunstzinnigs en cultureels leveren. Deze maand lichten wij de 'Wanderlust' expositie uit in het Prinsenkwartier.

'Wanderlust' is een tentoonstelling van het collectief genaamd 'Artnomaden'. Wanderlust verwijst naar ‘Not all those who wander are lost’ en sluit aan bij de bijzondere tijd waarin we nu leven. In het Prinsenkwartier zal namens de 'Artnomaden' het werk van Hans van Bentem te zien zijn: ''Het werk van Hans van Bentem neemt je mee op een reis door het fantastische. Zijn techniek van scherpe contrasterende cliché beelden, combineert ridders met robots, olievaten met bloemen en zet je altijd op het verkeerde been. Je eigen fantasie doet de rest.''

‘Terra Incognita’ brengt twee kunstbroeders samen: Hendrik van Leeuwen en Piet Warffemius. Voor beiden is de magische wereld uit de vroege jeugd een drijfveer in hun kunst. In hun sculpturen en schilderijen staat de liefde voor de natuur en verwondering centraal. Warffemius is een schilder die successen heeft tot in China, met zijn kleine observaties in de natuur. Zijn sobere, maar herhalende vormen zijn zowel simpel als doeltreffend. Bij Hendrik van Leeuwen staan zowel taal als beeld centraal, maar in schilderijen komt ‘zijn geest in de puurst mogelijke vorm’ naar voren. Alhoewel de kunstenaars een vergelijkbare houding en zienswijze hebben, kijken ze toch heel anders naar de wereld om ons heen.

Wanneer: vanaf 12 december 2020 tot 12 januari 2021

Waar: Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4

Kosten: gratis

Hier reserveer je voor de tentoonstelling 'Wanderlust'