Jongeren enthousiasmeren om in een orkest te gaan spelen: deze Delftse muzikanten weten hoe

Hoe bereik je jongeren en studenten om hen warm te maken voor orkesten en klassieke muziek? Het Delftse orkest ‘De Kleine Harmonie’ had wel een idee: ‘’Heel veel jongeren houden van gamen, dus daar moesten we iets mee doen’’, vertelt Vera de Meulmeester van het orkest. Zo gezegd zo gedaan, want op 14 mei wordt in Delft een uniek en interactief ‘games concert’ georganiseerd. Jongeren kunnen met elkaar gamen, maar de bijbehorende muziek die normaal uit de computer komt, wordt nu live in dezelfde ruimte meegespeeld.

De spellen die voorbijkomen, variëren van populaire telefoonspellen tot klassieke computergames, zoals Tetris, Minecraft en Super Mario. De verschillende publieksteams strijden -in Theater de Veste- tegen elkaar om de eeuwige roem te veroveren.

‘’Normaal moet je je telefoon uitzetten tijdens het optreden van een orkest, maar nu juist niet’’, zegt De Meulmeester. Samen met andere jeugdleden uit het orkest bedacht zij dit concept, en er is naar hun weten in heel Nederland nog nooit zo’n bijzondere combinatie geweest. ‘’Ik heb wel een beetje zenuwen want het wordt heel spannend. Maar ik heb er ook wel heel veel zin in.’’

Wie is het?
Het orkest wordt op zaterdag 14 mei het levende speelbord. ‘’We gaan én een gaaf concert geven en een spel spelen met het hele publiek. Van verschillende spellen hebben we de muziek uitgezocht en omgezet naar ons orkest. Er komt ook een zelfbedachte levensgrote ‘Wie is het?-Show’. Om te weten hoe dat precies werkt moet je gewoon komen’’, zegt ze lachend.

‘’We willen hiermee kinderen, jongeren en studenten laten zien hoe leuk het maken van muziek kan zijn. Zelf ben ik sinds mijn 10de fluitist bij het orkest, wat een soort familie voor mij is geworden. De vriendschappen, de ontspanning en het sociale contact laten zien hoe muziek verbindt.’’

Op 14 mei is er van 16:00 tot 17:00 een verkorte versie van het concert zijn voor de wat jongere kinderen en om 20:15 begint de echte grote show in Theater de veste. Voor meer informatie en tickets kun je kijken op de website van de Kleine Harmonie, en van Theater de Veste.