Dit boek geeft een kijkje in het Delftse studentenleven

Schrijver Yvo Kühling in de studio van Omroep Delft. Foto: Antoinet Bouman

In de debuutroman ‘Het verbond van vijf’ van schrijver Yvo Kühling krijg je een inkijkje in het bestaan van TU studenten in Delft. Dat gebeurt aan de hand van flashbacks van de hoofdpersoon Thomas Cornelissen naar zijn studentenleven in Delft. Het boek, dat in Delft begint, gaat over een anonieme terreurcel die leden van de Veiligheidsraad onder druk zet met de eis dat de VN zichzelf opnieuw uitvindt.

Waarom Delft?
Kühling: “Toen mijn oudste zoon ging studeren, deed hij dat in Delft. Ik vond het daarom leuk om een deel van het verhaal in Delft te laten plaatsvinden.” Voor een student is het vinden van een kamer in Delft een forse uitdaging. De hoofdpersoon in het boek lost het op door een oud grachtenpand aan de Koornmarkt te huren en zelf zijn medehuurders uit te zoeken. Het boek begint in een bruine kroeg op de Wijnhaven waar hij hospitatie gesprekken met kandidaat huurders houdt. Uiteindelijk zijn ze met zijn vijven.

De plot in het kort
De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad ontvangen een dreigbrief waarin een anonieme terreurcel eist dat de Verenigde Naties zichzelf opnieuw uitvindt. De eis is om alle vergeten volkeren op aarde een stem te geven, of zie anders het einde der tijden tegemoet...

Intussen ontdekt de Delftse businessanalist Thomas Cornelissen dat een populaire smartphone app geïnfiltreerd is met een geheimzinnige code. Het blijkt onderdeel van een duister plot, waarin de levens van miljoenen onschuldige burgers wereldwijd op het spel staan. Botsende wereldmachten worden met het mes op de keel gedwongen een nieuwe grondwet te schrijven voor internationale samenwerking. De deur gaat pas van het slot als een oplossing op tafel ligt.

Mensen die niets te zeggen hebben in de wereld
Yvo Kühling licht de plot van zijn triller toe: De VN heeft ongeveer 200 leden, de lidstaten. Maar er zijn wel een paar duizend volken in de wereld. Een volk dat geen land heeft, staat met lege handen, telt niet mee. Niemand heeft er ook belang bij dat je mee gaat tellen. Want zo’n volk wil zeggenschap, maar dat gaat ten koste van de landen die dat nu hebben. Het is een soort patsituatie waar landen en volken niet uitkomen. Een van de hoofdpersonen uit dit boek is een 19-jarige Koerdische, maar het had ook Tamil of een Sikh kunnen zijn. Er zijn zat volken van miljoenen mensen die niets te zeggen hebben.”

Er komt meer
In het laatste hoofdstuk komen de hoofdpersonen terug in Delft. Op de vraag of er nog een avontuur voor de hoofdpersonen in het verschiet ligt, zegt Kühling: “Het schrijven van een dergelijk boek is een marathon. Zo’n hele exercitie doe je niet voor één boek. Ik ben vrij diep gegaan om dit voor elkaar te krijgen en ik wil dat nog wel een keer en daarna nog wel een keer.”