Country van Delftse bodem: Katja brengt debuutalbum met ‘’three chords and the truth”

De muziekwereld zal over een paar maanden weer een bijzonder album rijker zijn. Delftse zangeres, steel-gitarist en songwriter Katja Kruit brengt dan haar debuutalbum uit, met persoonlijk liedjes over jezelf tegenkomen, dierbaren verliezen en álles uit het leven willen halen. Met haar steelgitaar en ‘three chords and the truth’, zoals het genre ook wel wordt omgeschreven, zal het een echt countryalbum worden. ‘’Voor mij is dat de kracht van country muziek: je kunt je er gevoel in kwijt en voelt je ook altijd béter als je het hebt gezongen of ernaar hebt geluisterd!’’ De Delftse zoekt nog mensen die haar willen helpen bij het realiseren van haar album door een donatie te doen.


Kruit schreef de liedjes in haar eentje op zolder, met als droom om dit album professioneel uit te brengen via Spotify en op duurzaam vinyl. De liedjes zijn een ode aan countrymuziek, haar Amerikaanse roots en haar muzikale helden zoals Dolly Parton, the Chicks en Bonnie Raitt. Daarbij wordt het een album met ‘’een beetje eigenwijze humor, een snik en een knipoog.’’ Zo vertelt ze: ‘’Zoals het hoort bij authentieke countrymuziek zijn de liedjes geschreven vanuit mijn gevoel. Soms is dat verdriet of boosheid, waarbij de snik soms letterlijk in de zang te horen is. Maar meestal ook met humor geschreven: de knipoog. Zo kunnen zware thema’s en opbeurende muziek hand in hand gaan.’’

Verliefd
De ‘steelgitaar’ waar Kruit op speelt, heet eigenlijk een Dobro. Je kunt het omschrijven als een gitaar die je plat op schoot legt en waarop je met een metalen staafje (slide) over de snaren glijdt. Ook zit er een onderdeel in waardoor het wat harder en metaliger klinkt, een heel herkenbaar geluid in het genre. ’’Ik heb een tijdje in Amerika gewoond en daar zag ik eens een concert van drie vrouwen waarvan er één dobro speelde. Toen ik dat zo van dichtbij zag en hoorde, werd ik verliefd op het instrument. Ik heb er toen een gekocht en leerde (voor een groot deel) mezelf erop spelen.’’

Speciaal voor dit album stelde de singer-songwriter een geheel nieuwe band samen, bestaande uit de professionele country muzikanten Arthur van Meurs (gitaar en mandoline), Joost Abbel (gitaar en banjo), Jean- Paul Joosten (contrabas en elektrische bas) en Ronald Croes (drums). “Producer Merlijn Verboom en ik hebben een geweldige studio gevonden waar we het album zoveel mogelijk “live” gaan opnemen, precies zoals countrymuzikanten in de jaren ‘60 ook deden”, aldus Kruit. 

Crowdfunding
Nadat het album samen met de muzikanten is opgenomen, wordt het professioneel gemixt en gemasterd. Vervolgens worden er duurzame vinyl LP’s van geperst. Al met al een kostbaar proces. Wie dit unieke project wil steunen, kan een financiële bijdrage leveren via het crowdfundingplatform. Door een donatie te doen kun je bijvoorbeeld alvast een album, tickets voor de releaseshow of een persoonlijke ansichtkaart bestellen. Doneren is mogelijk tot en met 15 november 2022. 

Over Katja Kruit
Katja Kruit is geen onbekende in de muziekwereld van Delft en omstreken. Ze treedt al jarenlang op met diverse bands en is momenteel regelmatig met haar band The Bluegrass Bandits te zien. (Bluegrass lijkt op Country maar een belangrijk verschil is dat er in Bluegrass geen drums en elektrische gitaar voorkomt). Kruit trad eerder o.a. op in het Rietveld Theater, bij het Delftse Knapsack Festival en bij het Bluegrass Festival in Rotterdam.


Wil je meer weten over het album of het project op Voordekunst.nl? Ga dan naar www.katjakruit.nl.