(VIDEO) Pas op! Padden op de paden

De tijd van de paddentrek is er weer. Vele vrijwilligers helpen de padden over te zetten om te zorgen dat ze veilig naar de overkant komen.  Zo kunnen ze voor het nageslacht zorgen. Verslaggever Tom Richmond spreekt vrijwilliger Tanja Verbeeten over dit proces.

Padden zijn amfibieën die in het openbaar groen leven. Ze trekken in het voorjaar tijdens de paartijd naar het water. Het hangt van het weer af wanneer de paartijd begint. De temperatuur en de luchtvochtigheid moeten hoog genoeg zijn. Samen met een heleboel andere vrijwilligers zet Tanja padden uit om voor een veilige oversteek te zorgen. 

Voorzichtig rijden
De padden worden op 23 locaties geholpen door ongeveer 300 mensen. De meeste locaties zijn te herkennen aan de verkeersborden. Als de padden bij hun trektocht een verkeersweg oversteken worden ze in groten getale doodgereden, daarom is het van belang dat automobilisten niet te hard rijden in deze gebieden.  

De paddentrek is in Delfland op 6 februari begonnen. Met name in het gebied van de Delftse Hout zijn er tientallen overgezet. De paddentrek gaat nog zeker door tot april 2024. Natuurlijk Delfland organiseert het overzetten en zijn nog paddenoverzetters nodig in: Delft (Abtswoude, Agnetapark, Van der Slootsingel, Kuyperweg, Middelweg / Aan ’t Verlaat en Tweemolentjeskade); Den Hoorn (Lookwatering en Oranje Nassauplein); Hoek van Holland (Nieuwlandsedijk); Leidschenveen  (Klaverveld); Maasland (Koningin Julianaweg en Kortebuurt); Maassluis (Zuidbuurt); Nootdorp (Hazepad en Vaantje); Schiedam  (Harreweg en Spalandpad); Vlaardingen (Holyweg) en Ypenburg  (Bitterzoetpad).Stuur een email NatuurlijkDelfland@knnv.nl om je aan te melden.