Trams tijdens avonden en weekenden geschrapt: 'Deel van de stad dreigt onbereikbaar te worden'

De politiek in Delft is alles behalve blij met de nieuwe vervoersplannen van de Haagse vervoerders HTM en EBS. Dit meldt Omroep West in een kritische brief aan de metropoolregio stelt de wethouder dat 'een deel van de stad onbereikbaar dreigt te worden met het openbaar vervoer'. Er is namelijk nog onzekerheid over hoe de TU-campus en de wijk Wippolder bereikbaar blijven met de tram en de bus. Delftenaren en studenten vinden het ook niks.
Tram 19
De gevolgen van de nieuwe dienstregeling voor volgend jaar zijn voor Delftenaren 'bijzonder groot', vindt wethouder Huijsmans. Tram 19 gaat volgens de plannen volgend jaar minder keer per uur rijden en het is daarnaast onzeker of het busvervoer naar de TU-campus en de omliggende wijken ook blijft rijden, als tramlijn straks doorrijdt naar de haltes op de TU Delft.

 

Na 19.00 uur, in het weekend en in de zomermaanden rijden de trams niet verder dan het Delftse NS-station. Nu gaan er iedere dag nog bussen richting het TU-terrein, maar het is niet zeker of ze ook nog volgend jaar na de zomer rijden.

 

'Groot deel onbereikbaar'
En dat kan grote gevolgen hebben. 'Het zuidwestelijk deel van onze binnenstad - waaronder winkelgebied Zuidpoort met het theater, de restaurants en de bioscoop - en het zuidoostelijk deel van de stad, met daarin de TU Campus en de wijken Wippolder en Schoemakersstraat worden met deze plannen mogelijk onbereikbaar', laat de gemeente Delft optekenen in een kritische brief.

 

Janine, student aan de TU Delft, werd enthousiast van het idee dat er een tram zou komen naar de TU Campus. 'Het busverkeer is op het moment vrij onhandig, ook omdat een groot deel van de campus open ligt voor het bouwen van de nieuwe tramlijn', vertelt ze. Nu rijdt de bus helemaal om de campus heen, waardoor het voor studenten minder aantrekkelijk is om de bus te pakken.
Station Delft bushaltes
Kortom, er is hoop dat het TU-terrein beter bereikbaar wordt, maar Janine is minder enthousiast wanneer ze hoort dat de trams na 19.00 uur niet rijden, en ook niet in het weekend gaan. 'Er wonen dan misschien niet zo veel mensen op het terrein, maar er zijn wel veel gebouwen open. Zoals bijvoorbeeld de Bouwkundefaculteit, en de bibliotheek. Het is daarom wel gek dat ze niet in het weekend en in de avond rijden.'

 

Een paar honderd meter verderop, in winkelcentrum Zuidpoort, zijn er ook zorgen. 'Als we de winkels willen bereiken, zijn we toch echt afhankelijk van de bus en straks de tram. Het zou geen goede zaak zijn als die tram en de bus straks minder gaan rijden in het weekend en de avonden’, vertelt een stel bij winkelcentrum Zuidpoort.

 

Geen uitleg
'Waarom zou je een tramlijn aanleggen, als je 'm vervolgens op de momenten dat het druk wordt niet gaat gebruiken?', vraagt een ander zich hardop af.

 

Ondertussen ontbreekt het volgens de wethouder aan uitleg waarom de dienstregeling verandert. De HTM zegt dat het komt door de overeenkomst die de TU Delft en de MRDH hebben gesloten. De TU Delft wil namelijk in de avonduren ongestoord onderzoek kunnen doen.

 

Onzekerheid over avonden
Daar moet volgens de wethouder een oplossing voor komen. 'We zien daarom graag bevestigd dat EBS ook blijft rijden als tramlijn 19 onverhoopt later dan de zomervakantie van 2025 van start gaat', gaat wethouder Martina Huijsmans (D66, mobiliteit) verder in haar brief aan Metropoolregio Den Haag (MRDH). EBS geeft in de plannen aan dat er nog onderzoeken lopen over hoe de bediening van de TU-campus ingevuld gaat worden.
Het TU-terrein ligt nu open voor de aanleg van de nieuwe tramlijn | @Omroep West
Mochten de plannen er toch door komen bij de MRDH, wil de gemeente Delft gecompenseerd worden. 'Dan willen we dat EBS meer dienstregelingsuren in onze stad krijgt, om mogelijke problemen op die manier op te vangen', zegt de wethouder.

 

Meeste buslijnen intact
Volgens de MRDH en HTM hoeven bewoners overigens niet te vrezen voor ingrijpende verandering. 'Op welke manier de TU in de avond bediend gaat worden, wordt nog naar gekeken. Naar aanleiding van de reactie van Delft zal daar op 3 juli een antwoord op komen', legt een woordvoerder uit.

 

De huidige EBS-bus met nummer 69 zal in elk geval blijven rijden tot tramlijn 19 in gebruik wordt genomen. Daarnaast blijven ook de RET-lijnen 40 , 174 en R-net bus 455 van EBS gewoon rijden langs het TU terrein, volgens de MRDH.