Oefenruimtes muzikanten raken in de knel door dreiging sloop

De zogenoemde ‘Popkelder’ aan de van Groenewegenstraat wordt met sloop bedreigd. Woningcorporatie Stedelink overweegt het flatgebouw op de hoek van de van Groenewegenstraat en de van Adrichemstraat te slopen voor nieuwbouw. Ook de aanpalende laagbouw, met daaronder de Popkelder, wordt daarin betrokken. In de Popkelder repeteren dagelijks zo’n 12 Delftse bands. Verslaggever Willem de Bie ging naar de Popkleder en had daar een gesprek met bestuursleden Hans Kampers en Henk Bezemer:

 
De beheerder van de Popkelder, de Stichting Popmuziek Delft, moest deze plannen uit de krant vernemen. Deze stichting bestaat volledig uit vrijwilligers en is al zo’n 45 jaar actief. Het is 1980 wanneer een aantal Delftse popmuzikanten vindt dat het tijd wordt dat ook zij een plaats krijgen in het Delftse culturele leven. Korte tijd daarvoor hebben ze in een kelderruimte aan de van Groenwegenstraat een oefenruimte voor popbands ingericht. Maar ze hebben meer plannen. 

 

Popmuziek 
Zo ontstaat er een samenwerking met toenmalige Delftse organisaties als de Stichting Cultuur Dichterbij en de Stichting Delftdag. Vanaf dat moment is op allerlei feestdagen ook de popmuziek vertegenwoordigd. De Stichting Popmuziek Delft zorgt op deze momenten voor podia door de hele stad en programmeert daar Delftse bands. In 1980 was het voor de geëigende culturele sector nog wel even wennen: er was nu ook popmuziek. Zowel in de popkelder zoals de accommodatie aan de van Groenewegenstraat al snel werd genoemd, maar ook met allerlei andere initiatieven. Zoals een popfestival rond Bevrijdingsdag met optredens in de Delftse sporthal met gerenommeerde popgroepen als Earth & Fire, maar ook eigen uitgaven zoals de Eerste Delftse Stadselpee. Popmuziek Delft is ook nauw betrokken bij de oprichting van SPOD, de club die ook voor oefenruimtes in Delft zorgt. 

 

Oefenruimtes voor muzikanten dreigen nu dus in het gedrang te komen. Bestuur en muzikanten zijn onaangenaam verrast door de plannen van Stedelink, ook omdat er bij sloop geen vervangende ruimte kan worden aangeboden. Popmuziek Delft gaat op korte termijn met de verantwoordelijke wethouder en raadsleden over deze situatie in gesprek. Stedelink laat weten dat sloop, naast renovatie, een reële optie is voor het oude complex.