TU Delft krijgt controle over 'eigen' parkeerterrein, Delftse raad stemt in met onttrekking

Campusbewoners, omwonenden en ondernemers moeten naar de TU Delft kijken als zij in de toekomst een parkeervergunning willen krijgen op de TU Campus. De gemeenteraad van de stad ging donderdagavond akkoord dat de universiteit de zeggenschap krijgt over 2509 parkeerplekken. Daardoor kan de universiteit beginnen met het reguleren van de parkeerplekken op de campus.

Het CDA, de ChristenUnie, Hart Voor Delft en de SP dienden samen een motie in om de rest van de raad ervan te overtuigen dat het geen goed idee was om het zeggenschap te verliezen over de parkeerplaatsen. Volgens de partijen, de bedrijven en de omwonende bewoners zouden hun belangen onvoldoende gewogen zijn. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk wat de precieze kosten zouden zijn voor de bewoners en ondernemers in de buurt en daarnaast is het nog onduidelijk of er ook parkeerplekken verdwijnen.

Dat stipte CU-fractievoorzitter Bert van de Woerd nog even extra aan tijdens de raadsvergadering. 'In het voorstel lezen we bijvoorbeeld dat de bedrijven op het terrein zelf verantwoordelijk zijn voor het parkeren. Verder wordt daar niets over gezegd. Dat belang vinden we dus niet benoemd en vinden we niet terug in het voorstel dat voor ligt', legt het raadslid uit. Ook gaat de TU Delft zelf meten of er in de toekomst niet te veel parkeerplekken zijn.

Bewoners niets te vrezen
Wethouder Martina Huijsmans liet op haar beurt weten dat bewoners en ondernemers op het TU-terrein niet hoeven te vrezen dat alle parkeerplekken verdwijnen. Onlangs zijn er al afspraken gemaakt over de manier waarop de parkeerplekken beschikbaar blijven voor het publiek. 'Buiten collegetijden en in het weekend zijn de parkeerplekken gewoon beschikbaar voor iedereen. Als je woont in de buurt, kan je in het weekend gewoon een plek in een van deze garages vinden.'

Ook campusbewoners hoeven niet te vrezen volgens de wethouder. 'Er zijn echt meer dan genoeg plekken beschikbaar. We hadden er in principe 230 nodig, we laten er 300 staan. Dat betekent dat er echt meer dan genoeg plek over blijft voor bewoners en ondernemers om te blijven parkeren.'

Gemeente verliest zeggenschap over parkeerplekken
De gemeente verliest daarbij overigens wel zijn zeggenschap over de parkeerplekken. Met het onttrekken van de parkeerplekken aan de openbare ruimte komt het onderhoud van de parkeerplekken nu onder de verantwoordelijkheid te liggen van de TU Delft. Zij hebben afgesproken met de gemeente dat de parkeerplekken die verdwijnen worden gecompenseerd met nieuw te bouwen parkeergarages aan de rand van de campus.