Sportiefste basisschool van Nederland staat in Delft

Christelijke basisschool De Waterhof in Tanthof heeft de verkiezing voor sportiefste basisschool van Nederland gewonnen. Dinsdag 9 april vond in Zwolle de uitreiking plaats. De finalestrijd was tegen de Margarethaschool uit Arnhem. Omroep Delft ging eerder bij de trainingssessies van de school langs en sprak met onder anderen vakleerkracht Nick Keijser over het bijzondere ‘bewegingsonderwijs’ van de school.

De dag begon op het Windesheim in Zwolle, waar teams van CBS De Waterhof en de Margarethaschool het, onder leiding van YouTubers en freerunners Rutger Schipper en Mees van Dam, tegen elkaar opnamen in een informele battle. Deze werd gewonnen door de Margarethaschool. Toch stemde de jury uiteindelijk voor De Waterhof als sportiefste basisschool van Nederland. “We hadden goede hoop om de titel te pakken, maar het blijft toch altijd spannend tot het einde. De andere school heeft ook een heel mooi programma”, reageert Keijser.

Bewegingsonderwijs
Het bewegingsonderwijs op de Waterhofschool gaat verder dan alleen deze finalestrijd. Op de school wordt al jaren extra aandacht aan beweging gegeven. “Een aantal keer per week gaan de leerlingen buitenspelen volgens de ‘speelpleinmethode’. Als je bij ons komt kijken in de pauze dan zie je tussen de tien á vijftien spelletjes”, aldus vakleerkracht bewegingsonderwijs Nick Keijser van de Waterhofschool in een eerder interview met Omroep Delft. “Hierdoor gaan we als school heel bewust om met bewegen.”
“Bij veel scholen worden de kinderen tijdens de pauze losgelaten en dat betekent dat er veel autonomie is. Dus er is structuur in de klas, en buiten juist autonomie. Vaak is het heel druk op het plein en is er geen aanbod, en dat leidt tot conflicten”, zei Keijser destijds. De jury erkende Keijsers inzet. “We hoorden tijdens het jurybezoek een helder en eenduidig verhaal van zowel de vakleerkracht bewegingsonderwijs als het beweegteam, de groepsleerkrachten, directeuren en de leerlingen. Vakleerkracht Nick is bij de uitvoering van dit beleid de spin in het web, “aldus jurylid Wiebe Faber van de KVLO.

CBS De Waterhof is de sportiefste basisschool van Nederland | © KVLO