Ondanks ophef over coronasteun gaat Willem van Oranje-musical in Delft door

Ondanks alle ophef van de afgelopen week, gaat de musical Willem van Oranje in Delft gewoon door. Producent Rick Engelkes en zijn bedrijf Waterfront Entertainment lagen onder vuur omdat hij onterecht 4,3 miljoen euro aan coronasteun zou hebben ontvangen voor het project. Het Fonds Podiumkunsten, dat de subsidie heeft gegeven, ontkracht die aantijgingen en ook Engelkes zelf ontkent. Zoals gepland moet de musical volgend jaar november gewoon door gaan. Wel moet het tijdelijke theater in Delft nog worden gebouwd.

De ophef over de muscial begon na onderzoek van het Noordhollands Dagblad. Er ontstonden vragen over de rechtmatigheid van het verlenen van coronasubsidie aan de theaterproducent. De compensatieregeling was bedoeld om ZZP'ers en andere uitvoerenden in de musicalbranche door te kunnen betalen. Het Fonds Podiumkunsten ziet zelf geen onrechtmatigheid in het verlenen van de subsidie aan het bedrijf van Engelkes: 'Op grond van de geleverde informatie door Waterfront is overgegaan op betaling', verduidelijkt het fonds in een verklaring.

Rick Engelkes en zijn bedrijf Waterfront Entertainment neemt nadrukkelijk afstand van de uitlatingen die zijn gedaan door het Noordhollands Dagblad. 'We zijn blij met de voorwaardelijke toekenning van de subsidie door het Fonds Podiumkunsten', laten zij weten in een reactie. 'Voor de definitieve toekenning ervan moeten we voldoen aan voorwaarden, daar zijn we mee aan de slag', aldus Engelkes.

Vraagtekens in Delftse politiek
Al langer waren er vraagtekens over de musical in Delft, die met een tijdelijk theater een plek moet krijgen op het zuidelijke deel van de TU Delft-campus. Na de artikelen van afgelopen week stelde de lokale gemeenteraadspartij Hart voor Delft al vragen. Delft heeft een lening gegeven 680.000 euro om de grond bouwrijp te maken en de basisinfrastructuur op orde te krijgen. Het gaat daarbij om het aanleggen van stroomkabels, waterleidingen en een verkeersontsluiting. Bovendien zitten de palen voor het theater al in de grond.

Hart voor Delft vreesde dat de investering van de gemeente vooral verloren gemeenschapsgeld zou zijn, wanneer de musical toch niet door zou gaan. Die zorg blijkt met de verklaring van het Fonds Podiumkunsten en Rick Engelkes dus onterecht: de musical moet volgens de planning nog steeds in het najaar van 2023 van start gaan.

Zorgen onterecht
Een woordvoerder van de gemeente Delft geeft verder aan dat de gemeente niet hoeft te rekenen op een financiële strop. 'Er zit weliswaar geen deadline op de bouw van het tijdelijke theater en het gereed maken de grond. Maar het geld wordt voor het bouwen van het theater in fasen uitgekeerd, na afronding van de werkzaamheden door de initiatiefnemer.'

Waterfront Entertainment laat verder weten dat een definitieve tijdlijn nog even op zich moet laten wachten. Zo zullen de definitieve data pas later bekend worden gemaakt. 'Wij zijn met een geweldig creatief team en met vooraanstaande partners uit het bedrijfsleven keihard bezig om dit grootse project artistiek en zakelijk van de grond te tillen', sluit Engelkes af.