Verzet megaschool op plek van kinderboerderij Tanthof groeit

 

Er zijn plannen om kinderboerderij Tanthof te vervangen voor een megaschool. Eerder schreven wij nog over het verzet van de nieuwe Stichting Behoud Kinderboerderij en Kindertuin Tanthof, en inmiddels groeit dit verzet verder. Opnieuw roept de stichting de gemeente op om betere alternatieven te vinden.

De initiatiefnemers vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente en de schoolbesturen een vervolgonderzoek willen uitvoeren naar de haalbaarheid van het nieuw scholencomplex op de plek van de huidige kinderboerderij Tanthof

Verdwijnen

Geert van Poelgeest, woordvoerder van de stichting, concludeert tegen de Delftse Post dat het uit het onderzoek van architectenbureau Nohnik blijkt dat het nieuwe scholencomplex niet past op het terrein van de kinderboerderijen. “Het is te groot ja, te massaal. Dat zeggen de bewoners van Tanthof al jaren tegen de gemeente. Maar ja, naar hen wordt niet geluisterd. Eerst moet een duur adviesbureau tot dezelfde conclusie komen.”

Lees ook: Drieduizend handtekeningen voor behoud Delftse kinderboerderij en speeltuin Tanthof > 

Van Poelgeest benadrukt dat er door de komst van het scholencomplex een unieke natuurplek dreigt te verdwijnen en volgens hem is dit niet alleen voor Tanthof, maar ook voor Buitenhof, Voorhof en andere Delftse wijken een probleem. Daarnaast benadrukte eerder al dat de locatie van De Boterbloem niet verkeersveilig zou zijn voor een school.

Hij is niet tegen de bouw van een nieuwe school, want ook hij constateert dat de gebouwen zijn verouderd. Wat hij echter niet begrijpt is waarom de school op de plek van Kinderboerderij Tanthof moet komen. En met hem velen anderen, eerder dit jaar schreven wij nog dat de petitie voor behoud Kinderboerderij en kindertuin Tanthof al meer dan 3000 keer was ondertekend. 

Haalbaar

Wethouders Karin Schrederhof en Hatte van der Woude laten in een verklaring weten dat er nog geen definitief besluit is genomen, schrijft de Delftse Post. “Het is niet de intentie dat het recreatiegebied van de kinderboerderij en kindertuin Tanthof verdwijnt.” Maar aan de andere kant schrijven ze ook dat een andere locatie voor het college niet meer aan de orde is. “Eind 2019 hebben we al aangegeven waarom andere locaties zijn afgevallen en een centrale locatie gewenst is. Nu rest enkel nog de vraag of een centrale gezamenlijke locatie ook haalbaar is, in combinatie met de functies van kinderboerderij en kindertuinen.” Want, zo stellen de wethouders, het is niet de intentie dat De Boterbloem of andere recreatiegebieden verdwijnen. Maar daarbij erkennen ze wel dat de school het gebied zal ‘veranderen.'

Het college is blij met de grote betrokkenheid van inwoners bij hun wijk. Van der Woude en Schrederhof vinden de petitie hier een goed voorbeeld van. “Juist vanwege deze betrokkenheid wil het college het proces met de groots mogelijke zorgvuldigheid doorlopen.''  

Lees ook: Voorzitter TU Delft studentenraad pleit voor afschaffen van het Bindend Studieadvies >

 

Gymzaal

Het huidige bouwplan voor de locatie is te groot, stellen Schrederhof en Van der Woude: “Nohnik heeft geadviseerd te kijken naar een verkleining en verzachting van het programma. Dat nemen we als uitgangspunt. Dit kan onder andere door te kijken naar efficiënt ruimtegebruik en gedeeld gebruik van ruimtes.”

Volgens de Delftse Post noemde Nohnik een aantal opties: de laagbouw vervangen door een schoolgebouw van drie etages hoog, minder parkeerplaatsen, een kleinere fietsenstalling en de gymzaal op een andere plek bouwen. Mocht er toch groen verloren gaan, dan wordt dat volgens de wethouders gecompenseerd. Het is nog onduidelijk op welke wijze.