Kickstartlab voor jonge ondernemers begonnen, 'startups springen uit de grond'

Kickstartlabs aan de Schieweg 15Y is donderdag officieel gestart met een feestelijke opening. “Kickstartlabs is een omgeving waar jongeren kunnen samenkomen om het ondernemerschap te ontdekken”, zo noemt Kristel Thieme van NewFutureLabs het initiatief.

Met dit project hoopt Thieme in samenwerking met anderen dat jonge ondernemers elkaar gaan inspireren en stimuleren. In het pand is ruimte voor zo’n 35 ondernemers en mentoren. “Er zijn zelfs een soort klaslokalen. Zo kunnen mentorondernemers of docenten gemakkelijk dingen uitleggen, mocht dat nodig zijn”, vertelt Thieme tijdens een rondleiding. Het idee is dat er altijd ervaren ondernemers aanwezig zijn die kunnen fungeren als mentor.

Thieme stelt dat jongeren die willen ondernemen ‘gewoon binnen kunnen komen lopen’ en in een inspirerende omgeving kunnen werken aan hun startups. “We worden gefinancierd door de gemeente, dus je kunt hier gratis komen werken.”

Inspireren en stimuleren
Kickstartlabs is niet het enige ondernemerscentrum in Delft, en tevens niet de enige voor studenten. Thieme: “Je hebt bijvoorbeeld al YES!Delft. Al merk je dat die erg gefocust zijn op de TU en haar studenten. Wij bieden deze plek aan iedere jonge ondernemer, ongeacht hun opleidingsniveau.”

Deze openheid is belangrijk, meent ook Koen Den Ouden van ROC Mondriaan. “We hebben al een aantal samenwerkingsprojecten met de Haagse Hogeschool. Die samenwerking tussen MBO en HBO studenten werkt echt stimulerend.” Startups springen volgens Den Ouden overal uit de grond. “Iedereen kan een bedrijf beginnen, of je nou MBO, HBO of WO denk- en werkniveau hebt.”

Pitches
Tijdens de openingsceremonie hielden een aantal studentondernemers pitches voor hun bedrijf. De originaliteit werd gelijk duidelijk. Waar één pitch ging over verduurzaming van studentenhuizen, ging de ander over een fotobedrijf met aangeboden social mediabegeleiding. “Het was voor mij de eerste keer dat ik moest pitchen voor zo’n groot publiek. Dat was spannend maar het ging wel goed naar mijn idee”, zegt studentondernemer Zélie Hooff.

Hooff is, net als de andere aanwezige studentondernemers, zeker van plan nog vaak terug te komen bij Kickstartlabs. “Ik vind het een leuk initiatief, dus ik denk dat ik echt nog wel terugkom.”