In weer en wind, met vlag en wimpel

"Het is nogal krap boven"

Hoog boven Delft - Foto: Willem de Bie

 

De mensen die op feestdagen en andere bijzondere dagen de Nederlandse vlag laten wapperen vanaf de Oude en de Nieuwe Kerk worden de vlaggenisten genoemd. Het is een klein maar kordaat groepje Delftenaren die een half uur na zonsopgang naar boven klimmen om de vlag uit te steken en voor zonsondergang ook weer binnen halen.


De Delftse fotograaf en filmproducent Suzanne Liem heeft met een groep Delftse fotografen en filmers een heel interessante documentaire gemaakt over deze bijzondere activiteit. De vlaggenisten vertellen in de film zelf hun verhaal. Ze leggen nauwgezet uit wat hun motivatie is om dit werk te doen. “Ik vind het eigenlijk wel een erebaan”, zegt vlaggenist Barend Colijn. De film maakt in prachtige beelden duidelijk wat er allemaal bij komt kijken om de vlag bij de twee iconische Delftse kerken uit te steken en binnen te halen.


Nogal krap

In een uitzending van Omroep Delft legt Suzanne Liem uit dat het nog een hele klus was om het allemaal goed in beeld te krijgen. “Het is nogal krap daarboven in de torens”, licht ze toe. De filmers Marjolein Droog, Martien de Man, Robert van Nimwegen, Koen Samson en Willem de Bie brengen het verhaal daar hoog in de toren prachtig in beeld. “Willem de Bie heeft met zijn drone gezorgd voor prachtige beelden met een opkomende zon aan de horizon”, zegt Liem.


Niet meer om de mast krullen

In de film zien we de vlaggenisten van de Oude kerk de inmiddels gepensioneerde Hans Steenks en Frans Eijgelsheim. In de Nieuwe kerk zien Dirk Willems en Barend Colijn aan het werk. De laatste bekent bij Omroep Delft: “Ik heb eigenlijk een beetje last van hoogtevrees en moet dus wel wat voorzichtig zijn”. “Ik ben altijd heel trots als de nationale driekleur weer fier vanaf de toren wappert.” zegt hij. “Binnenkort komt er een systeem waardoor het vlaggendoek niet meer om de vlaggenmast kan krullen bij stevige wind”, onthult Colijn.


Op zaterdag 24 april zal TV West de film om 17:00 uur uitzenden.