Geschiedenis heeft nog steeds effect op de huidige samenleving: Gouden Eeuw kent zwarte bladzijdes

Volgens de ChristenUnie, GroenLinks en D66 weten de inwoners van Delft te weinig af van het slavernijverleden. Deze partijen willen dat de gemeente Delft meer onderzoek doet naar het eigen verleden. Het is volgens hen niet nodig om de geschiedenis uit te wissen, maar het is wel belangrijk om stil te staan bij de zwarte bladzijdes van deze tijd. Want was de tijd voor iedereen wel zo goud?  

De Gouden Eeuw speelde zich af in de zeventiende eeuw. Tijdens deze eeuw ging het heel goed in Nederland met de handel en economie. Nederland groeide uit tot één van de belangrijkste landen op aarde. De Gouden Eeuw staat niet alleen bekend om de wetenschap en de kunst, maar er was ook een enorm verschil tussen arm en rijk.

Veel om te doen   
Vanuit de politiek werd er al eerder fel gereageerd op de naamswijziging. Rutte zei al eerder: ‘’Gouden Eeuw juist prachtige term, wat een onzin, pff’’. In de westerse geschiedenis is de Gouden Eeuw sterk verbonden aan nationale trots. Maar positieve associaties als vrede en onschuld dekken niet de daadwerkelijke lading. Tijdens de zeventiende eeuw was er sprake van armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel.

Verhalen van gewone mensen, vaak slachtoffers van de omstandigheden worden niet gehoord. Door afstand te doen van de term Gouden Eeuw zullen alle mensen zich welkom voelen in een land als Nederland zeggen de voorstanders van de afschaffing.

Rol van Delft      
‘’Het eerste idee is om meer onderzoek te doen naar wat de rol van Delft was tijdens de Gouden Eeuw. We willen graag weten hoe ver het stadsbestuur betrokken was. Van Amsterdam weten we dat ze aandelen had in Azië. Maar van Delft is dat niet bekend. Delft heeft verwijzingen in straatnamen naar hoge mensen binnen de VOC, maar wat was daadwerkelijk de rol? Wij willen verhalen beter kunnen vertellen.

Meer verbinding   
Om te verbinden moeten we eerst begrijpen wat er gebeurd is zegt Melanie tegen Omroep Delft. ‘’Ik kan mij ook helemaal niet voorstellen dat de mensen in Delft niet openstaan voor de geschiedenis. Het gaat niet alleen om hoeveel geld er verdiend is in die tijd, maar vooral hoe.’’

De motie speelt al langer. Of er andere politieke partijen zijn die ook de Gouden Eeuw niet meer willen vieren? Melanie denkt van wel. ‘’Tijdens de rondleiding stelden partijen als PVDA en CDA ook vragen. Onder andere over wat Delft betekent heeft tijdens deze periode. Ik merkte dat zij zich hier meer in wilden verdiepen. Wij willen mensen bewust maken van de geschiedenis’’

Dit probleem speelt binnen veel meer gemeentes. Volgens het College heeft het geen zin om alleen onderzoek naar Delft te doen en zien ze liever een nationaal onderzoek. ‘’Nationaal onderzoek is leuk, maar we moeten wel voldoende Delftse verhalen boven tafel krijgen’’, zegt Melanie.

‘’De geschiedenis laat 150 jaar na dato nog steeds veel effect op de huidige samenleving zien, denk aan discriminatie en racisme. We moeten de samenleving als geheel zien’’.